Turnul Eiffel a fost inaugurat la 31 martie 1889 la ora 13:30, când Eiffel a înălțat de la al treilea etaj drapelul Franței. Arhitectul (1832-1923) l-a conceput ca o atracție provizorie ce trebuia să fie distrusă după 20 de ani, însă antena radio amplasată în punctul cel mai înalt l-a salvat. Cele 10.100 de tone de fier ale turnului format din 18.038 de piese metalice, asamblate cu două milioane și jumătate de șuruburi, suportă și greutatea straturilor de vopsea anterioare, calculată la circa 250 de tone.
În timp ce turnul se înălța, unii intelectuali îl considerau o ‘rușine’ pentru Paris. Scepticismul s-a transformat totuși în entuziasm și monumentul s-a bucurat după inaugurare de aprecierea parizienilor.
Turnul Eiffel oferă o priveliște de excepție de care se bucură în medie 7 milioane de turiști pe an, fapt pentru care a devenit al patrulea sit cultural mai vizitat al orașului, după Catedrala Notre-Dame, Bazilica Sacré Coeur și Muzeul Louvre, potrivit aceleiași surse.
Turnul Eiffel, „construit” de un român
Puţini sunt cei care ştiu că simbolul Parisului, celebrul Turn Eiffel, a fost realizat după o tehnologie inventată în România de inginerul Gheorghe Pănculescu (1844-1924). După ce a absolvit cursurile Politehnicii din Zürich, inginerul Gheorghe Pănculescu ajunge să lucreze în cadrul companiei Eiffel. În acea perioadă, românul inventează un sistem de îmbinare a traverselorde cale ferată, care avea să revoluţioneze construcţiile metalice. Astfel, datorită metodei de montare a şinei pe traverse în afara spaţiului căii ferate francezii au acum cu ce să se mândrească: Turnul Eiffel.