Mihai Călin și Marius Manole au povestit în fața publicului, imediat după finalul spectacolelor „Orchestra Titanic” și „Viforul” despre situația dramatică a celor care au fost trimiși în șomaj în urma tăierilor de bugete anunțate de Guvernul României și de Primăria Capitalei.
„Ne aflăm într-o situație foarte grea și care riscă să devină foarte dramatică. Probabil din cauza unor tăieri de buget în Cultură, situația a devenit foarte grea și colegii noștri, cam 55 de oameni din corpul tehnic al Teatrului Național, care sunt angajați colaboratori printr-o firmă externă sunt dați afară. Noi nu putem să facem spectacole fără tehnicieni. Ei nu pot să facă spectacole fără noi. Dacă situația rămâne așa, din septembrie nu vor mai exista”, a declarat actorul Mihai Călin, în aplauzele publicului.
La Sala Atelier, Marius Manole le-a explicat spectatorilor de ce alături de colegii săi a jucat cu banderolă pe braț. „E forma noastră de protest față de ce se întâmplă în momentul acesta în cultura și în țara noastră, dar în special în cultură. După cum știți, au tăiat foarte mulți bani de la teatre și de peste tot unde se face artă, probabil că ăsta este și un scop ascuns. (…) Rugăm pe această cale, dacă ne aude cineva de la Minsterul Culturii și toți cei implicați care pot ajuta acești oameni, să deblocheze acele posturi, pentru că sunt posturi care există și dacă s-ar debloca acești oameni ar putea fi angajați. Altfel, Teatrul Național este blocat. Fără acești oameni nu mai funcționează nicio sală, multe spectacole nu vor mai putea avea loc, pentru că au fost dați afară oameni care se ocupă de videoproiecții, de sunet, de lumini”, a spus Marius Manole în fața unei săli arhipline.
Nu mai puțin de 54 de persoane au fost anunțate că de luni, 1 iulie, nu mai fac parte din colectivul TNB. La ARCUB deja au fost trimiși acasă 31 de angajați. Și la Teatrul Dramaturgilor Români au avut loc mai multe destituiri, din toate departamentele.