Ce ați face într-o zi caniculară în care temperatura ajunge la 43 de grade Celsius? Doi litri de apă, dușuri reci, ceaiuri, umbră. Sunt doar câteva dintre recomandările pe care le-ar urma oricine. Doar că animalele care trebuie să stea în aerul clocotit în timp ce sunt transportate sute, chiar mii de kilometri, nu au nicio scăpare. Un vițel stă cu limba scoasă și respire greu până își dă duhul. Se întâmpla la sfârșitul acestei veri la granița cu Turcia. Iar animalul era din România.

Atenţie! Imagini care vă pot afecta emoţional!

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

Activiștii de la organizația Animals International au făcut o investigație amplă în toată lumea și au făcut traseul animalelor care din paradisul munților românești ajung în iadul Orientului Mijlociu, în țări care nu au o legislație clară cu privire la sacrificarea animalelor. Gabi Păun, directorul pe Europa al Animals International, este unul dintre investigatori. A reușit să pună camere ascunse în camioane și a filmat în abatoarele din Libia, Iordania și Israel.

„Croaziera morții”. Fără apă și ventilație, animalele ajung mai mult moarte la destinație

„Atât pe transport rutier, cât și vamal, animalele suferă. Este vorba de o croazieră a morții, cele mai multe camioane nu sunt capabile să asigure o ventilație corespunzătoare, să ofere apă și condiții bune de transport, de aceea în zonele cu ambuteiaje sau mai ales la granița UE cu Orientul Mijlociu, vorbim de granița cu Turcia unde în mod istoric și sistematic se încalcă legea, pentru că nu ar trebui să fie mai mult de 30 de grade în camioane”, explică Gabi Păun.

„Cele mai norocoase animale sunt probabil cele care mor pe drum, pentru că până la destinație animalele astea mor de mai multe ori, nu doar o dată, ele mor încet și în cele mai groaznice chinuri pentru că, la destinație, chiar dacă animalele sunt tăiate în stradă sau în abatoare, vezi Doamne specializate, sfârșitul este similar și tragic. Sunt ucise fiind pe deplin conștiente, deși religia de acolo permite asomarea înainte de sacrificare, prin multiple tăieturi ale gâtului, iar în multe situații, taurii sunt legați de membre și de bot și ridicați pentru secționarea gâtului, iar în Egipt ne-am confruntat cu situația că taurii din România sunt inclusiv răpuși prin tăierea ochilor și tendoanelor”, mai povestește Gabi atrocitățile văzute.


Citește și: VIDEO/ În plină campanie ”Alege oaia!”, românii preferă porcul. Obiceiuri străvechi care ne urmăresc și azi


România riscă o anchetă a Parlamentului European

Investigația a fost prezentată Comisiei Europene și Parlamentului European, și s-a înmânat și un milion de semnături care susțin sistarea transportului de animale vii în asemenea condiții. Practic, pe termen lung, ar trebui să ajungă la transport carcase, produse congelate sau refrigerate, și nu animale vii.

„Ceea ce se întâmplă cu animalele exportate din România către țări terțe din Africa și Asia nu este un accident, este un eșec sistematic, care riscă să fie taxat drastic de autoritățile europene. De data asta, nu vorbim de sancțiuni din partea UE și de un infringement, ci de o anchetă care reprezintă un foc încrucișat al Parlamentului European, care are puterea să tragă la răspundere și Comisia Europeană, și România, și jucătorii de pe piața exporturilor, inclusiv industria”, mai spune Gabriel Păun.

Suntem pe primul loc în Europa la exportul de animale vii către țările terțe. Milioane de viței și oi ajung în fiecare an în Libia, Iordania, Israel. Nu există date publice privind mortalitatea animalelor la bord și la fiecare transport mor animale care de obicei sunt aruncate în mare și unele au ajuns, purtate de valuri, pe plajele cu turiști.

Luna trecută, ministrul Agriculturii, Petre Daea a lansat campania „Alege Oaia!” în speranța că va încuraja în acest fel consumul de carne de oaie. Încurajarea consumului de carne și produse autohtone este un proiect bun, dar nu rezolvă problema stringentă a transportului animalelor din România.


Citește și:

Proiectul care prevede că ONG-urile care nu declară semestrial sursa veniturilor vor fi suspendate a trecut tacit de Senat

 
 

Urmărește-ne pe Google News