Dacă internauții s-au amuzat odată cu gafa de la lansare, când smartphone-ul nu s-a deblocat atunci când oficialii companiei au încercat să prezinte noua funcție Face ID, investitorii de pe bursă nu prea s-au bucurat de faptul că iPhone X va fi disponibil abia din data de 3 noiembrie, iar acțiunile companiei au scăzut cu 1%.

Ei bine, principala revoluție pe care o aduce iPhone X nu este nici ecranul fără senzor de amprentă, nici Face ID, nici prețul. Iar aceasta este realitatea augmentată.

Ce este realitatea augmentată

Aceasta presupune juxtapunerea unor imagini virtuale peste o serie de cadre reale. Astfel se pot introduce diverse imagini peste filmări reale, precum un Tyranozaur lângă o filmare la baschet, așa cum arată Apple chiar în filmulețul de prezentare a noului iPhone X.

Dacă realitatea virtuală presupune purtarea unor ochelari speciali sau a unor căști care introduc utilizatorii într-o lume nouă, realitatea augmentată poate fi experimentată de către oricine cu un smartphone mai puternic și ecran de rezoluție înaltă.

Sigur, aplicații și jocuri de realitate virtuală există deja, așa cum este deja celebrul joc Pokemon Go, care era foarte popular în vara anului trecut. Mai mult, Microsoft are la rândul său un proiect extrem de avansat cu HoloLens, care înlocuiește practic orice ecran cu proiecții virtuale.

Însă iPhone X este revoluționar pentru că introduce realitatea augmentată, magică, pentru mase. Iar smartphone-ul este ajutat și de către noul procesor A11 Bionic, cu șase nuclee, cel mai puternic procesor de mobil realizat de către Apple vreodată.

iOS 11 și ARKit

Realitatea augmentată este parte integrantă a noului sistem de operare iOS 11, care va fi disponibil din data de 19 septembrie, potrivit The Verge. Și cum iOS 11 va deveni disponibil și pentru actualele modele iPhone 7 și iPhone 7 Plus, la care se adaugă și altele, dintr-o dată milioane de oameni vor avea la dispoziție instrumentul necesar pentru a accesa realitatea augmentată.

Apple a pregătit cu grijă terenul și încă din vară a lansat dezvoltatorilor de aplicații și jocuri ARKit, care va folosi puterea telefonului pentru realitatea augmentată.

Apple a folosit capabilitățile noului iPhone X pentru a introduce Animoji, noile emoticoane din aplicația de chat iMessage, care ”se strâmbă” în funcție de expresiile feței.

Cum arată jocurile în realitatea augmentată

Însă adevărata valoare a ARKit și a puterii de procesare a procesorului A11 Bionic se vor vedea în jocurile de realitate augmentată. Iar Apple a prezentat și o serie de demonstrații cu mai multe jocuri de realitate virtuală.

Primul dintre acestea este o versiune a ”Warhammer 40,000: Freeblade”, realizat de către compania Pixel Toy. Acesta a arătat cum pot fi ”realizați” roboți gigantici care se luptă pe un teren real de mărimea unuia de baschet. Un alt joc, numit ”The Machines” și realizat de către Directive Games, arată cum poate prinde viață o bucată goală de asfalt sau o simplă masă.

Ochelarii inteligenți Apple, cu lasere

Pariul pe realitatea augmentată al Apple vine în contextul în care presa a scris în aprilie că Apple lucrează la o pereche de ochelari inteligenți care vin cu lasere ce proiectează imagini direct pe retină.

La acel moment, mai multe prototipuri sunt în teste în Cupertino, California, unde este localizat sediul Apple. Și din cauza acestor teste au avut loc o serie de accidente. Concluziile inspectorilor de siguranță și sănătate au fost notate într-un raport, care a ajuns ulterior la site-ul de tehnologie Gizmodo.

În raport se menționează că un utilizator a experimentat ”discomfort în ochi și a spus că a putut vedea flash-ul laserului în câteva momente din studiu. Liderul studiului a trimis-o la optometrist și a securizat prototipul pentru analiză”. Incidentul ar fi avut loc în data de 21 februarie.

Varianta Microsoft

Iată mai jos cum se prezintă HoloLens de la Microsoft și cum funcționează.


 
 

Urmărește-ne pe Google News