Mai exact, softurile pot fi făcute să dea telefon pe ascuns, să lanseze o serie de site-uri, să facă achiziții online, dar și să acceseze o serie gadgeturi inteligente conectate la acestea, precum sonerii sau încuietori.
În același timp, oamenii nu vor auzi nimic, chiar dacă sunt pe lângă boxele inteligente sau dispozitivele cu Alexa, Google Assistant sau Siri.
Siri se află instalată doar pe iPhone, iPad și Mac, plus boxele inteligente HomePod, în vreme ce Alexa si Google Assistant se regăsesc pe miriade de terminale, de la smartphone-uri șo tablete, până la electrocasnice, televizoare sau autoturisme. De asemenea, aceștia pot fi instruiți să facă poze sau să trimită mesaje.
Situație alarmantă
Acest lucru face și mai periculoasă situația, în condițiile în care acești asistenți virtuali pot fi folosiți atât pe jefuirea locuinței (prin desfacerea ușilor) sau sustragerea de bani din conturi sau chiar preluarea totală a controlului de către infractorii cibernetici.
Studiul a arătat că inteligența artificială poate fi declanșată prin fraze ascunse, având în vedere că răufăcătorii pot să le activeze de la 8 metri distanță, prin intermediul unei ferestre deschise.
Google a făcut o demonstrație incredibilă
Situația este cu atât mai alarmantă cu cât Google a prezentat zilele trecute o demonstrație prin care Google Assistant a sunat la un coafor pentru a face o rezervare, iar persoana de la celălalt capăt al firului nu și-a dat seama că vorbește cu un robot.
Nicholas Carlini, doctorand la Berkeley în securitate cibernetică, spune că nu există însă semne că aceste tehnici au fost folosite și în altă parte în afara laboratorului, dar că este doar o problemă de timp.
Proliferarea dispozitivelor activate prin voce se va amplifica în următorii ani. Smartphone-urile și boxele inteligente care utilizează Siri de la Apple sau Alexa de la Amazon vor depăși ca număr oamenii în 2021, potrivit firmei de cercetare Ovum.
Ce spun companiile
Amazon a anunțat că a luat deja măsuri pentru ca boxele inteligente Echo să fie sigure, iar Google a spus că securitate este un focus actual pentru companie iar Assistant are deja facilități împotriva comenzile audio nedetectabile.
În fine, Apple a anunțat că HomePod sunt proiectate special astfel încât să nu poată primi comenzi pentru descuierea ușilor, în vreme ce iPhone-urile și iPad-urile trebuie mai întâi deblocate și abia apoi Siri va acționa.
Totuși, mulți oameni își lasă gadgeturile deblocate. Iar acestea mai pot fi și păcălite destul de ușor, în special în cazul comenzilor vocale.
Facebook urmează la rândul său să lanseze o serie de boxe inteligente, în vreme ce Amazon lucrează chiar la dezvoltarea unor roboți casnici.
Burger King și South Park
Anul trecut, lanțul Buger King a creat un adevărat scandal, după ce a transmis la tv reclame care întrebau ”OK Google, ce este burgerul Whopper?”. Această comandă, odată auzită la tv, activa boxele inteligente cu Google Assistant, iar acesta citea apoi de pe o pagină de Wikipedia.
Câteva luni mai târziu serialul de comedie South Park a făcut același lucru, iar asistenții digitali au început să spună diverse obsecintăți.
Lege împotriva mesajelor sublininale?
Nu există în acest moment nicio lege împotriva transmiterii de mesaje subliminale către oameni, cu atât mai mult către mașinării.
Totuși, tribunalele au constatat că acestea reprezintă o invazie a intimității. Numai că deciziile nu se aplică și dispozitivelor.