Podul suspendat peste Dunăre de la Brăila construit de asocierea italiano-japoneză Astaldi-IHI este cel mai important proiect de infrastructură realizat în țara noastră după Revoluție care va costa jumătate de miliard de euro în mare parte bani europeni. Proiectul, în ansamblu, include şi o serie de legături rutiere şi drumuri expres, unele aflate abia în stadiul de proiect.
Din punct de vedere strategic, acest pod va lega Dobrogea de Moldova şi Muntenia, legătura care este realizată, în prezent, doar cu bacul, pe la Galaţi şi Brăila.
Podul suspendat va avea o înălţime de cel puţin 38 de metri de la nivelul maxim de inundaţie al Dunării. Lăţimea totală a podului suspendat va fi de 31,70 metri.
“Şantierul la noul pod peste Dunăre a început în ultimele zile ale anului 2018, prin pregătirea terenului unde au fost amplasate picioarele de pod. Podul ar urma să fie inaugurat în 2021. Proiectul presupune amenajarea, în total, a 23 de kilometri, dintre care 17 kilometri vor fi pe teritoriul judeţului Tulcea. Podul care va lega Moldova şi Muntenia de Dobrogea va costa circa 500 de milioane de euro. Va fi cel mai scump pod din istoria României”, se arată în mesajul Pro Infrastructură.
Însă Asociația Pro Infrastructură cere Guvernului să deblocheze cât mai repede situaţia autorizaţiei de construire pentru drumurile de legătură pentru că altfel totul este inutilizabil.
“Lucrările impresionante ale podului suspendat peste Dunăre de la Brăila construit de asocierea italiano-japoneză Astaldi-IHI avansează într-un ritm foarte bun, însă noi întârzieri birocratice în autorizarea lucrărilor pentru drumurile de acces la pod vor transforma în 2022 această lucrare de 2 miliarde de lei în (probabil) cel mai ruşinos muzeu din istorie”, spun reprezentanții Asociației.
În schimb, drumurile de legătură de la pod spre Brăila, Jijila şi Măcin ce totalizează peste 20 km nu sunt autorizate nici până astăzi, deşi contractul este semnat din ianuarie 2018. Decizia de expropriere pentru exproprierile suplimentare încă nu a fost emisă, iar procedura de revizuire a acordului de mediu se prelungeşte nepermis de mult.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro