România ar putea fi considerată ţara “paradoxului rutier”. În timp ce statul a rămas repetent ani la rândul la capitolul construcţiei de autostrăzi, acelaşi stat îşi dă concursul în proasta administrare a celor deja construite. Este cazul celor 55 de kilometri de autostradă care leagă Bucureştiul de Ploieşti şi care este, pe alocuri, lăsată de izbelişte. Chiar la marginea Capitalei, în buza Şoselei de Centură, pe breteaua de intrare, traficul este restricţionat la o bandă. Taluzul care ţine balustrada de protecţie şi spaţiul de acces aferent este surpat pe o porţiune de câteva zeci de metri.
Mai mult, lipsa unor spaţii de servicii se poate observa cu uşurinţă la scurt timp după intrarea pe A3. În lipsa unor toalete, unii şoferi îşi fac nevoile la marginea drumului. De altfel, pe alocuri, semnele de circulaţie, dacă nu au fost demontate, sunt rupte ori ruginite iar pe porţiuni întregi panourile care obturează lumina farurilor din sens opus lipsesc la rândul lor.
Nici zonele de acces din lungul autostrăzii nu au fost ocolite de nepăsarea autorităţilor. În perimetrul nodului rutier de la Gherghiţa vegetaţia pare că a luat în stăpânire locul.
La fel ca în cazul semnelor de circulaţie şi panourile din stânga şi din dreapta podurilor, montate pentru a încetini curenţii de aer care traversează autostrada, lipsesc ici-colo.
Iar dacă un drum Bucureşti-Ploieşti şi retur nu este suficient de dezolant, la întoarcerea în Capitală blocurile din beton care restricţionează accesul către Şoseaua Petricani oferă un peisaj sinistru.
Unul dintre acesta a fost spulberat de o maşină iar urmele accidentul, cel mai probabil soldat cu victime, stau mărturie proastei administrări a drumurilor publice.
O explicaţie a felului în care arată A3 la această oră ţine şi de faptul că acum nu există un centru de întreținere și coordonare. Acesta ar fi trebuit să fie construit de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere în zona satului Snagov.
Deşi dată în exploatare în vara anului 2012, autostrada Bucureşti-Ploieşti încă nu este finalizată. Porţiunea de şapte kilometri dintre Centura Capitalei şi Şoseaua Petricani, care ar trebui să faciliteze accesul rutier direct în Sectorul 2 al Capitalei, se află încă în lucru. Termenul de finalizare estimat toamna acestui an.
CITEŞTE ŞI: EXCLUSIV/ Dan Teodorescu a lăsat ”Taxi” și s-a apucat de stand-up comedy. ”E un spectacol oral-muzical-trivial”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro