9.72 a fost cea mai mică medie de admitere la Colegiul Național Sfântul Sava anul trecut. La specializarea mate-info bilingv engleză, au contat însă doar notele de peste 9.90. Istoria se va repeta cel puțin la acest nivel și în acest an. Sava este pe primul loc în topul celor mai bune licee. Pe locul doi este colegiul Gheorghe Lazăr, unde au fost admiși elevii cu medii peste 9,76, la clasele de mate-info. Nivelul colegiului se vede în notele obținute la examenul de bacalaureat.
În topul celor mai bune licee găsim și colegiile Spiru Haret și Tudor Vianu. Ultima medie de admitere la Liceul Mihai Viteazul a fost 9,66, iar la Gheorghe Șincai, 9,53.
În acest an, concurența e și mai mare: sunt aproape 500 de copii cu medii de 10 la Evaluarea Națională, iar peste 100 dintre aceștia sunt bucureșteni. Anul trecut, cei cu note maxime au fost doar 250 în toată țara. Se poate ajunge în situația în care pentru o clasă de aproximativ 30 de locuri să existe mai mulți candidați, toți cu medii de 10.
Citește și: Sorin a fost înmormântat în ziua în care s-au afișat rezultatele la Bac. Șocant ce i s-a întâmplat tânărului și cum a sfârșit
Daniela Vișoianu, președintele Coaliției pentru Educație, crede că sistemul nu este eficient. “Anul acesta este un moment de cotitură, în sensul în care actualul sistem de evaluare și de admitere la liceu pare să-și fi spus ultimele cuvinte. La «Sava» s-ar putea să aibă nevoie de criterii de departajare, dacă apar 50 de copii care se înscriu la clasa de mate-info bilingv, ca primă optiune”, a declarat aceasta.
Pe de altă parte, există colegii unde admiterea se reduce și la note de 2. La Colegiul Tehnic Petru Maior din București s-a intrat anul trecut cu media 2,60. Șansele ca acești elevi să promoveze peste patru ani bacalaureatul sunt destul de mici. Există însă opțiunea școlilor profesionale, unde învață o meserie și au un loc de muncă asigurat în companiile unde fac practică. “Primesc o diplomă recunoscută la nivel internațional. Și primesc, pe timpul școlii, o bursă de 400 de lei, transport și masa decontat”, susține Matilda Soare, reprezentant Școala de Arte și Meserii.
Repartizarea computerizată a elevilor în licee va avea loc pe 12 iulie.
Video: Știrile TVR
Citește și: Ce a ajuns să facă Tavi Clonda după ce a fost dat afară de la emisiune
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro