Prima oară, cei din primărie le-au spus că edilul Ion Dumitrache este plecat pe teren şi nu poate discuta cu ei. Maşina primarului se afla, însă, în parcarea instituţiei.
A doua oară, luni, 10 august, oamenii au fost întâmpinaţi de un cordon de poliţişti. Oamenii în uniformă le-au atras atenţia revoltaţilor că încalcă normele impuse în pandemie, privind manifestaţiile de stradă.
O doamnă de vreo 50 de ani, cu bluză înflorată, fără mâneci, i-a răspuns poliţistului că şi lipsa apei contravine recomandărilor preşedintelui ţării, care “ne spune să ne spălăm mereu pe mâini şi noi n-avem cu ce”.
Răspunsul l-a încurcat un pic pe reprezentantul legii: “Noi ne facem datoria, amenzile sunt de la 3.000 la 15.000 de lei, nu-şi doreşte nimeni o astfel de amendă”.
Poliţiştii: “Nici noi
nu avem apă!”
Protestatarii din Poiana Lacului sunt vreo 30, de toate vârstele. “Oricum”, continuă poliţistul, “nici noi nu avem apă, credeţi că nu ştim problemele astea? Tot aici stăm”.
Revoltaţii au fost îndemnaţi să respecte distanţarea socială
şi să poarte corect măştile care, în toiul discuţiilor, tindeau să cadă de pe
nas. După aceste instrucţiuni date pe un ton politicos, poliţiştii au asistat, fără
vreun entuziasm aparte, la ciocnirile verbale dintre cetăţeni şi autorităţi.
Viceprimarul Radu Ion a ieşit din clădire, s-a oprit pe scări şi a exclamat: “Vreţi apă? De unde să vă dau eu apă?”.
Le-a sugerat oamenilor să se ducă la Piteşti, la Consiliul Judeţean şi la Apă Canal 2000, regia care se ocupă de reţeaua de alimentare cu apă din Poiana Lacului. “Scrieţi o petiţie, semnaţi! Merg şi eu cu voi”, “Păi, d-aia v-am ales pe dumneavoastră şi pe primar, să ne reprezentaţi, când avem probleme, nu să ne trimiteţi pe noi”, a remarcat un domn în cămaşă albă.
Zeus, zeul ploii de
contracte
Despre problemele cu apa din Poiana Lacului aţi mai putut citi în Libertatea. În 2002, comuna a obţinut o finanţare prin proiectul SAPARD, în valoare de aproximativ 500.000 de euro. Primăria a atribuit contractul de execuţie a lucrărilor firmei Zeus S.A., din Piteşti.
Patronul acestei firme, Grigore Dobre, a fost condamnat la începutul lui 2015 pentru corupţie, în Dosarul Şcolilor, alături de fostul preşedinte al CJ Argeş, Constantin Nicolescu. Potrivit DNA, prejudiciul din dosar este de 900.000 de euro, fonduri PHARE.
Din pedeapsa de patru ani de închisoare, Dobre a făcut 2 ani şi opt luni. El este judecat şi în alte dosare, având ca obiect lucrări neexecutate sau executate necorespunzător, din fonduri europene.
Înfiinţată în 1994, Zeus SA a primit, de-a lungul anilor, peste 134 de contracte în valoare totală de peste 100 de milioane de euro, bani publici. Cele mai multe comenzi au venit dinspre autorităţile locale din judeţul Argeş. Firma piteşteană a prosperat şi cât patronul ei s-a aflat în închisoare. Iar anul trecut a declarat o cifră de afaceri de aproximativ 10 milioane de euro.
Contractul din 2002, pentru reţeaua de apă, nu este singurul pe care Zeus S.A. l-a încheiat cu administraţia din Poiana Lacului. În 2010, primăria comunei i-a atribuit firmei controlate de Dobre o comandă de 275.000 de euro, pentru realizarea unui teren de fotbal.
Cei de la blocuri o duc și mai rău
“Sunt 700 de familii în plus, reţeaua n-a fost proiectată pentru atât de multe gospodării…”, explică viceprimarul. “Familiile astea n-au apărut peste noapte…”, “Absolut, nu… Dar am fost obligaţi să-I legăm pe toţi…”, precizează oficialul primăriei.
Apoi Radu Ion se întoarce spre oamenii care plimbă de la unul la altul foaia cu semnături: “Săracii ăia de la blocuri ce să mai zică? Nici ei n-au apă, îşi fac nevoile în casă, nu au apă să tragă”, “Foarte rău, ei de ce nu sunt aici, ei de ce stă?”, parează femeia cu bluză înflorată.
Pânza freatică
poluată
Alimentarea cu apă în satul de reşedinţă, Poiana Lacului, are unele ciudăţenii. La primărie curge apa, câteva sute de metri mai încolo, la cofetărie, robinetele au secat de la începutul verii. Cofetăresele cară apă cu găleata să poată coace prăjiturile. Nici la bloculeţele despărţite de primărie de Parcul Eroilor nu curge apa.
În restul comunei, care are în total 13 sate şi peste 6.000 de locuitori, sunt multe gospodării în care, deşi au fost instalate ţevi şi apometre, apa nu a ajuns niciodată.
Viceprimarul susţine că instalaţiile de pompare n-au putere să urce apa pe deal, de aici necazul. “Iar dumneata, când îţi vine apa la poartă, ce faci? O opreşti, umpli bidoane…”, o ceartă “vicele” pe doamna cu bluză înflorată.
Ceea ce nu spune viceprimarul e că la conducta de alimentare cu apă din Poiana Lacului sunt racordate şi punctul de lucru OMV Petrom, şi fabrica de accesorii auto Adient.
La 20 de kilometri de Piteşti, ne aflăm într-o zonă petrolieră, unde, conform lui Radu Ion, apa din pânza freatică este sărată sau poluată şi nu are rost să sapi fântâni: “Am vrut să facem puţuri de mare adâncime, de unde să scoatem apă curată, dar n-am primit avize de la Apele Române”.
Apa care vine prin conducte porneşte de la staţia de pompare
din Trivale. De reţeaua din Poiana Lacului se ocupă regia judeţeană Apă Argeş,
regia municipiului Piteşti, Apă Canal 2000, firma care a instalat apometrele şi
firma care le citeşte. Deşi nu au apă la robinete, oamenii primesc în
continuare facturi, deoarece contractele de furnizare sunt încheiate pe un
consum estimativ, nu efectiv.
Apare primarul
“Pe mine, dacă mor, n-au nici cu ce să mă spele, n-au nimica…”, strigă deodată o bătrânică în pantaloni de trening. „Vicele” îi aruncă o privire scurtă și îşi continuă muncă de lămurire.
După vreo oră, viceprimarul a obosit să tot vorbească şi, mai ales, să nu fie înţeles. Se sprijină de peretele de la intrarea în primărie şi schimbă o vorbă, două cu poliţiştii. Oamenii au semnat petiţia, dar nu pleacă. Şi-au luat covrigi împletiţi de la magazinul din colţ şi aşteaptă în tăcere să se întoarcă primarul de la Piteşti, să discute cu ei.
Edilul Ion Dumitrache a apărut după încă o oră şi ceva de aşteptare. “Nu pot să fac decât demersuri, nu am dreptul să mă bag peste Apă Canal”, le-a comunicat el revoltaţilor îmblânziţi de arşiţa amiezii.
Dumitrache a spus că a discutat cu şefii regiei municipale şi le-a cerut ca, “în cel mai scurt timp”, să întocmească un program de distribuire a apei, “astfel încât să ajungă la toată lumea”. “Da, da, să ne dea cu program, o oră, două pe zi”, au aprobat protestatarii.
Acest protest este un sabotaj al rivalilor mei politici. Apă n-a curs nici în anii trecuţi. Tocmai acum, înainte de alegeri, s-au găsit unii să facă scandal.
Ion Dumitrache, primar Poiana Lacului:
“Nu mai e treaba mea, a primăriei, din 2014, de când am predat gestiunea reţelei la Apă Canal 2000”, precizează edilul.
Ion Dumitrache e primar în Poiana Lacului din 2000. A fost întâi la PD, apoi la PD-L, aripa Vasile Blaga, acum este membru PNL. “Dacă mă întrebaţi de contractul din 2002, pentru pus ţevile, să ştiţi că a fost verificat şi de PNA, şi de DNA, n-au găsit nici o problemă”, „Problema e că reţeaua nu funcţionează, oamenii n-au apă”, “Asta nu mai ţine de mine”.
“Am depus sesizare şi
la premier”
Consiliul Judeţean Argeş a achiziţionat, prin licitaţie, luna asta, o staţie de pompare cu turaţie variabilă, în valoare de aproximativ 40.000 de euro. Achiziţia ar urma să rezolve parţial problema alimentării cu apă din Poiana Lacului. Staţia n-a fost încă instalată şi, din declaraţiile edilului, firma care a câştigat licitaţia tot amână termenul.
O femeie slabă, cu pielea arsă de soare, bagă în sacoşă
hârtiile pe care primarul şi viceprimarul le-au printat şi le-au împărţit
oamenilor de la protest. Sunt informaţii de pe site-ul Primăriei, care, potrivit lui Ion Dumitrache, “dovedesc
demersurile noastre, la Consiliul Judeţean, la Prefectură, chiar şi la premier
am depus o sesizare”.
„În loc de apă,
ne-au dat hârtii. Mă duc acasă şi hârtii o să pun în jgheab la vacă, să bea. Cu
hârtii o să-mi spăl copiii”, spune femeia. A venit din satul Găleţeanu.
Porneşte încet, prin soare, spre staţia de microbuz.
Conducerea Apă Canal 2000 a refuzat să discute cu
Libertatea, susţinând că e pandemie şi nu pot intra în sediu decât angajaţii
regiei.
Firma Zeus SA are sediul social într-un apartament la parter, într-un bloc din centrul Piteştiului. La numărul de telefon publicat pe Internet nu răspunde nimeni.