Gates a acordat un interviu pentru postul american de televiziune Fox News. La un moment dat, realizatorul Chris Wallace îl întreabă ce fel de dispozitive folosește.
Miliardarul explică faptul că utilizează numai PC-uri cu Windows, iar pe partea de telefoane a trecut recent la un smartphone Android. Dar Bill Gates spune că acesta are ”o grămadă de software realizat de Microsoft”, potrivit CNET.
Nu a povestit nici de la ce smartphone a trecut (probabil un model cu Windows Phone), nici care este exact modelul pe care îl folosește acum. Cel mai probabil este vorba de Samsung Galaxy S8, la care Samsung și Microsoft au cooperat. Mai exact, Microsoft a produs o versiune a suitei Office care funcționează cu stația DeX și care transformă telefonul într-un adevărat calculator.
Concomitent, Galaxy S8 și S8+ se află la vânzare în magazinele pe care Microsoft le deține. Samsung Galaxy S8 Microsoft Edition vine cu o grămadă de software produs de către Microsoft, precum asistentul digital Cortana, suita Office, dar OneDrive și Outlook.
Nu are iPhone
Ulterior, însă, realizatorul Chris Wallace îl întreabă pe Bill Gates dacă nu folosește cumva și un iPhone, iar Bill Gates spune că nu.
De asemenea, e întrebat ce părere are despre ultimul iPhone și cum vede relația sa cu Steve Jobs, cofondator al Apple.
Aici Gates spune că cei doi au avut toată gama de relații posibile, iar în ultimii ani înainte de moartea lui Jobs, în 2011, au fost chiar prieteni. Bill Gates a mai afirmat și că sectorul IT a fost modelat de competiția dintre Microsoft și Apple.
De la procesul secolului la prietenia cu Steve Jobs
Reamintim, Apple a adus unele dintre cele mai importante inovații din lumea IT: după ce a vizitat centrul de cercetare Xerox PARC, Steve Jobs a copiat interfața grafică și mouse-ul în calculatoarele Apple Lisa și Macintosh.
Ulterior, Microsoft a realizat sistemul de operare Windows, care folosea la rândul său interfață grafică. Apple a dat în judecată Microsoft în 1988, dar a pierdut în anul 1994, când s-a dat sentința finală.
Ulterior, Apple a intrat în vrie, dar a fost salvată de la faliment în anul 1997 tocmai printr-o investiție de 150 de milioane de dolari. Ulterior, Steve Jobs avea să restructureze compania, iar aceasta a început să aducă pe piață produse precum iMac (1998), iPod (2001), iPhone (2007) sau iPad (2010), care au devenit celebre în toată lumea prin design și simplitate.
Cum rămâne cu Nokia
În fine, odată cu vânzarea diviziei de telefoane către Microsoft, Nokia – care era în anii 2000 cea mai valoroasă companie din Europa – a ieșit din domeniul smartphone-urilor. Acum Nokia produce rețele telecom.
Între timp, brandul Nokia a reapărut în lumea telefoanelor, dar acestea vin cu Android și sunt realizate de către o altă companie finlandeză, HMD Global. Aceasta a licențiat marca și o folosește în produsele sale.
Windows Phone, părăsit chiar și de Microsoft
Microsoft vinde în continuare smartphone-urile Lumia sub brand propriu, dar sistemul de operare Windows Phone/Windows Mobile are o cotă infimă de piață de doar 0,1%, conform Gadgets 360. Cota extrem de mică a Windows în domeniul telefoanelor vine în ciuda faptului că Microsoft a dat în judecată mai mulți producători Android și i-a forțat să plătească pentru folosirea unora dintre brevetele sale.
În acest moment, smartphone-urile cu Windows Phone sunt folosite în special în companii. Hewlett-Packard produce acum cel mai avansat smartphone cu sistem de operare Windows Phone 10.
Sistemul de operare Android este dezvoltat de Google, o altă rivală a Microsoft. Android deține acum o cotă de piață de peste 85% în domeniul smartphone-urilor.