Războiul din Ucraina, invadată de Rusia, a adus la granițe sute de mii de refugiați care vor să fugă din calea bombardamentelor. În același timp, punctele de frontieră de ieșire din Ucraina continuă să fie tranzitate de camioane cu marfă, dar acestea sunt blocate de traficul uriaș de refugiați, potrivit mărturiilor de la graniță.
La trecerea frontierei ucrainene de la Mohîliv spre vama moldovenească Otaci, mai mult de zece camioane din România sunt blocate de patru zile. O parte dintre șoferii TIR-urilor sunt moldoveni cu cetățenie română, alții au doar cetățenia moldovenească. Unul dintre ei, Alexandru Patlaciuc, care are 66 de ani, a vorbit pentru Libertatea despre situația în care se află.
„Eu aduc vitrine frigorifice de la Oriol și le duc în Grecia. De 4 zile sunt aici. A venit un procuror, au deschis camionul, au fotografiat, au făcut inventar, m-au pus să semnez, mi-au luat actele. Mi-au zis că nu pot să trec că e marfă din Rusia, că rușii sunt bandiți și asta e pradă de război”, a povestit șoferul.
El a mai spus că nici să plece să cumpere de mâncare nu a putut, pentru că îi e frică să nu îi fie furată marfa din camion: „Azi am stat flămând. Nu știu ce vor vameșii. Nici să plec fără camion nu pot, că mi-au luat pașaportul”.
Alexandru Patlaciuc conduce un TIR înmatriculat în Iași, dar sunt și camioane din Bacău. Unele ale lui Igor Oțel, un om de afaceri care are la Roman o firmă de transport. „Toate aduc marfă din Rusia și au intrat în Ucraina înainte de 24 sau chiar în dimineața de 24 februarie. Doar două au trecut, după invazie nu mai era nimeni în vămile dintre Rusia și Ucraina.
Unul are cherestea, pentru Turcia, altul are cauciucuri pentru Grecia. Vameșii le-au zis că e marfă rusească, captură de război. Mie mi-au povestit că spre exemplu cineva a venit și a luat șoferii turci și o parte dintre ei au trecut în Moldova”.
Igor Oțel spune că făcea curse din Rusia spre Grecia și Turcia, înainte de invazia Ucrainei și avea angajați doar șoferi moldoveni, mulți și cu cetățenie română. Asta pentru că șoferii români nu vor să facă curse în Rusia, mai ales că sistemul de vize e unul complicat.
El se teme că dacă lasă camioanele în vama ucraineană, va rămâne și fără ele, și fără marfă.
El a fost contactat marți de consulul general al României la Bălți, Petrișor Dumitrescu. Acesta s-a interesat de soarta șoferilor și a discutat despre situația lor cu autoritățile de la frontieră din Republica Moldova. E însă o problemă cu vameșii din Ucraina.
Petrișor Dumitrescu a spus, pentru Libertatea, că a vorbit cu unul dintre șoferii din vama Moghilev Podilski și acesta i-a relatat ceea ce aflasem și noi de la camionagiu. Consulul ne-a spus că partea ucraineană din vamă susține că șoferii de camion sunt blocați pentru că au prioritate refugiații.
Oficialul român ne-a mai declarat că prin Departamentul Consular al MAE s-au făcut demersuri la Ambasada Ucrainei la București, pentru a fi ajutați românii care vor să intre în Moldova. „Vrem să ajutăm, de asta suntem aici, românii să fie scoși din Ucraina. Dar e o problemă cu partea ucraineană de la Otaci, unde nu putem interveni noi. Însă facem tot ce putem!”.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro