Proiectul de construire a Magistralei 5 de metrou, care uneşte centrul Bucureştiului de cartierul Drumul Taberei, a demarat în anul 2008. Atunci au fost lansate primele licitaţii, iar politicienii de la acea vreme se băteau, deja, cu pumnii în piept că, în 3 ani, pe acolo va circula metroul.

În anul 2011 încep lucrările la metroul din Drumul Taberei iar autorităţile centrale şi reprezentanţii Metrorex făceau calcule de dezvoltare a infrastructurii subterane pentru următorul sfert de secol, estimând că rețeaua de transport a Metrorex ar urma să aibă, în anul 2030, aproape 140 de stații de metrou și o lungime totală de până la 138 de kilometri de galerii, adică de aproape trei ori mai mult decât în prezent.

Dar, de la planuri demne de o capitală europeană s-a ajuns în scurt timp la o situaţie absurdă, ce demonstrează incompetenţa politicienilor şi a instituţiilor publice. Lucrările au fost oprite pe şantierul Magistralei 5 de metrou la un an de când au debutat după ce muncitorii au descoperit, chiar pe locul uneia dintre viitoarele staţii, o pivniţă construită în urmă cu o suta de ani. După ce au fost efectuate măsurătorile necesare şi s-a stabilit că lucrările pot fi continuate, Guvernul a decis înjumătăţirea fondurilor alocate în acel an pentru realizarea metroului din Drumul Taberei. Iar în 2013, în loc să aloce 500 de milioane de euro pentru acest şantier, nu au dat decât 200 de milioane, astfel că firmele de construcţii au sistat lucrul până când au primit toţi banii cuveniţi.

În 2014, Cătălin Homor, director de investiţii al Metrorex, anunţa că metroul din Drumul Taberei va fi gata, cel mai târziu, în 2016, cu o întârziere de aproximativ un an şi jumătate faţă de proiectul iniţial. Dar, în 2015, o eroare comisă de constructorul metroului a făcut ca utilajul de forare a tunelului să spargă un puţ de scurgere, apa a inundat galeria metroului, iar şoseaua s-a surpat pe bulevardul Eroilor, ceea ce a dus la o nouă întârziere a lucrărilor.

S-a lucrat, însă, cu viteza melcului, iar an de an conducerea Metrorex, miniştrii Transporutilor şi chiar Prim-miniştrii au promis că „anul viitor lucrările la metroul Drumul Taberei se vor încheia”, ca mai apoi să revină şi să anunţe că se amână cu încă un an finalizarea acestei Magistrale.

Pare că este un blestem abătut asupra şantierului metroului din Drumul Taberei ce face ca lucrările să nu se mai termine niciodată. Chiar la finalul lunii ianuarie, Oficiul European de Luptă Anti Fraudă, OLAF, instituție care controlează cum sunt cheltuiți banii comunitari pentru proiecte din fonduri europene, a verificat deconturile legate de șantierul de la metroul din Drumul Taberei. Asta în contextul în care lucrările la structura Magistralei 5 au ajuns la 93,96%, iar conducerea Metrorex a confirmat în presa centrală că „punerea în funcţiune cu călători a Magistralei 5 de metrou este preconizată a avea loc în trimestrul I 2019, în funcţie de rezultatul probelor tehnologice, depinzând bineînțeles de semnarea contractului de siguranță și automatizare”.

Iar cum licitaţia pentru semnarea acestui contract nu s-a încheiat fiindcă una dintre companii a făcut contestaţie în instanţă, şi acum trebuie să se aştepte finalizarea procesului, este posibil ca nici anul viitor să nu se poată circula cu metroul între centrul Bucureştiului şi cartierul Drumul Taberei.

Citeşte şi: Temperaturile de vară din timpul iernii duc la slăbirea organismului și apariția unor boli grave


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News