Opt jucătoare au marcat pentru România, Andrea Herczeg reușind un hat-trick, iar Cristina Carp, Mara Bâtea și Ioana Bălăceanu câte o ”dublă”.
România – Turkmenistan 13-0
Au marcat: Herczeg (10, 45, 56), Bălăceanu (17, 54), Goder (23), Marinescu (28)
Ciolacu (33), Sandu (40), Bâtea (45+1, 68), Carp (63, 74)
Echipa utilizată de selecționerul Mirel Albon în meciul de astăzi:
1. Părăluță-cpt (12. Câmpean 46)- 19. Ciolacu, 3. Nagy (5. Meluță 64), 15. Goder, 16. Sandu (2. Oprea 46)- 18. Tărășilă (4. Bortan 46) – 21. Carp (8. Vătafu 87), 14. Herczeg – 17. Bălăceanu, 9. Bâtea (11. Olar 87), 20. Marinescu
În celălalt meci al grupei, Uzbekistan a învins cu 1-0 India.
Partida împotriva Turkmenistanului a reprezentat și titularizarea în premieră a trei junioare. Două dintre jucătoare au debutat cu gol, Ioana Bălăceanu reușind o ”dublă” (17 și 54), iar Mădălina Marinescu înscriind în minutul 28. Portarul Sara Câmpean, 15 ani și 7 luni, a înlocuit-o în partea a doua pe Andreea Părăluță și a menținut poarta intactă.
”A fost un început de turneu foarte bun. Jucătoarele noastre au arătat poftă de joc și disponibilitate la efort, chiar dacă adversarul nu le-a solicitat prea mult. E foarte îmbucurător că jucătoarele care au evoluat mai puțin până acum, mai ales cele 3 debutante, s-au integrat foarte repede în mecanismul echipei naționale. Sperăm să putem continua pe aceeași linie și astfel putem spera la o calificare la turneul final al Campionatului European”, a declarat selecționerul Mirel Albon la finalul partidei, menționând și faptul că această victorie ”a fost cea mai categorică din istoria echipei naționale feminine”.
În top 3 se mai află meciurile disputate în compania Estoniei (10-0, pe 26 august 2000) și Croației (10-0, pe 2 octombrie 2004)
România va disputa alte două partide în faza grupelor: cu Uzbekistan, pe 1 martie, de la ora 14:30 (Evrenseki Stadium, Side), și cu India, pe 3 martie, de la ora 16:30 (Gold City, Alanya).
Pe 5 martie se vor disputa partidele pentru clasament, iar câștigătoarele celor două grupe se vor întâlni în disputa pentru trofeu.
Cel mai categoric succes din istoria naţionalei masculine e un 9-0 cu Finlanda, pe 14 octombrie 1973, „Tricolorii”, pregătiţi de regretatul Valentin Stănescu, susţineau pe fostul „23 August” ultimul lor meci din grupa preliminară pentru CM ’74 din RFG. În acel moment, România era ca şi eliminată, cu şanse doar teoretice de calificare. Se afla pe locul 2, la un punct de liderul grupei, RDG, care avea însă şi atuul golaverajului, plus 12, faţă de doar plus 4 cît aveam noi, şi un joc de disputat cu ultima clasată Albania. La acea vreme se acordau doar două puncte pentru victorie.
Fostul stoper al Farului, Dumitru Antonescu povestea: „A fost penultimul joc din grupă şi aveam nevoie să facem golaveraj, astfel încît la un egal în ultimul meci, Albania – RDG, ne-am fi calificat. Finlandezii nu mai aveau treabă, au venit la distracţie la Bucureşti. Au stat numai prin baruri de noapte, le-au mai fost băgate pe gît şi ceva fete, iar pe teren au fost sleiţi. Oricum, nu erau ei cine ştie ce pe vremea aia, dar şi noi am prins o zi bună. A şi fost simbioză fericită între jucătorii experimentaţi şi cei tineri, cum erau Sameş, Mircea Sandu şi Dudu Georgescu. Aşa i-am bătut cu 9-0!”.
12.681 de lei susţine fostul stoper al „naţionalei” Dumitru Antonescu că a primit fiecare tricolor pentru victoria cu 9-0 împotriva Finlandei
Ce fotbaliste sexy avem în națională. Echipament croit special pentru ele | GALERIE FOTO&VIDEO