Ploile abundente de pe coasta de est a ţării au devastat mii de locuinţe, drumuri şi poduri în Durban, principalul oraş-port al ţării. Poliția, armata și salvatorii voluntari din Africa de Sud au extins căutările persoanelor care au fost date dispărute de familie.

Inundațiile au afectat aproape 41.000 de persoane, a declarat Sipho Hlomuka, șeful regional al ministerului de gestionare a dezastrelor.

Președintele Cyril Ramaphosa a descris inundațiile drept „o catastrofă de proporții uriașe și nemaivăzute până acum în țara noastră”.

„Așa cum am crezut că este sigur să ieșim din dezastrul lăsat de Covid, avem un alt dezastru, un dezastru natural care se abate asupra țării noastre, în special în provincia noastră KwaZulu-Natal. Inundațiile au provocat multe devastări și multe ravagii”, a spus el.

Președintele a declarat regiunea în stare de dezastru pentru a debloca fonduri de ajutor.

„Podurile s-au prăbuşit. Drumurile s-au prăbuşit. Au murit oameni. Cetăţenii noştri sunt răniţi. Este un dezastru de proporţii uriaşe”, a declarat preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa, care a vizitat familiile îndoliate.

Vorbind pentru televiziunea Newzroom Afrika, ministrul de finanțe Enoch Godongwana a declarat că o tranșă inițială de 68 milioane de dolari în finanțare pentru ajutor de urgență este disponibilă.

Cu guvernul care coordonează operațiunea de căutare și salvare, numărul oficial de persoane dispărute în provincia KwaZulu-Natal este de 55.

O flotă de mașini și elicoptere care transporta experți din poliție a pornit vineri devreme să parcurgă o vale din suburbia Marianhill, la vest de Durban, pentru a căuta 12 persoane date dispărute în urma inundațiilor.

Mii de supraviețuitori, rămași fără adăpost după ce casele lor au fost distruse, sunt găzduiți în adăposturi și dorm pe foi de carton și saltele. Ministrul Mmamoloko Kubayi, a declarat că 13.593 de case au fost avariate, dintre care aproape 4.000 au fost total distruse.

Între timp, voluntari, cu mănuși și saci de gunoi, s-au întins pe plajele orașului pentru a aduna gunoaiele lăsate de furtunile masive.

Managerul de software Morne Mustard, în vârstă de 35 de ani, s-a numărat printre zecile de voluntari, printre care și copii, care ridicau moloz și stuf spart de pe celebra plajă Umhlanga din Durban.

„Aceasta este plaja mea locală unde îmi aduc copiii și aici ne petrecem weekendul, așa că este pentru comunitatea noastră”, a spus el.

Specialiştii sunt de părere că regiunea de sud-est a Africii devine din ce în ce mai vulnerabilă la furtunile violente şi la inundaţii din cauza schimbărilor climatice. Ei se aşteaptă ca tendinţa să se înrăutăţească dramatic în următoarele decenii.

 
 

Urmărește-ne pe Google News