Începând de ieri, un grup de maramureșeni protestează în fața Parlamentului European din Strasbourg. Azi, aceștia au intrat în greva foamei, potrivit unui reprezentant contactat de ziarul Libertatea.
Motivul este un caz care se judecă de peste 20 de ani. Composesoratul Nobil Borșa – Asociația Composesorală Borșa susține că deține 17.000 de hectare de pădure în zona muntoasă a județului Maramureș, în timp ce autoritățile locale spun că suprafața ar fi de trei ori mai mică.
Procesele au ajuns și la CEDO în anul 2004, însă localnicii susțin că pădurea „a fost împărțită de o mafie care îl include pe Frank Timiș (n.r. – om de afaceri controversat, născut la Borșa, ce deține cetățenie australiană) care deține peste 6.000 de hectare din proprietatea noastră”.
Timiș este unul dintre magnații mineritului mondial, fiind numit de RISE Project „părintele” proiectului Roșia Montană.
Astfel, oamenii au decis să protesteze, îmbrăcați în port popular, în fața Parlamentului European. Ei s-au legat cu lanțuri de gardul instituției și au bannere prin care acuză că „Milioane de dolari/Au ajuns doar la tâlhari”.
„Viitorul nostru e în Parlamentul vostru”, au scris pe altă pancartă.
Împroprietăriți de Maria Tereza
„Composesoratul Nobil Borșa – Asociația Composesorală Borșa Maramureș a fost împroprietărită cu suprafața de 17.000 de hectare de teren cu vegetație forestieră de către Împărăteasa Maria Tereza ca recunoștință pentru apărarea granițelor Imperiului Austro-Ungar de către locuitorii orașului Borșa”, au menționat ei pentru Libertatea.
„După o luptă începută în anul 2000, membrii Asociației au reușit obținerea sentinței definitive și irevocabile în favoarea noastră”, susțin aceștia.
„Grupurile mafiote ajutate de Comisia Locală și Județeană Maramureș, susținute de instituțiile statului român, au pus stăpânire pe această suprafață de teren. Proprietarii de drept sunt purtați prin instanțe, doar în ultimii 3 ani primarul orașului Borșa recunoscând că a cheltuit peste 200.000 de euro, după cum a recunoscut într-un interviu”, conchid ei.
Primăria: vechiul composesorat avea doar 6.000 de hectare
Autoritățile acuzate au spus, în 2018, pentru Agerpres, că vechiul composesorat din Borșa ar fi avut doar 6.000 de hectare de pădure, și nu 17.000, aşa cum cere conducerea Asociaţiei Composesorale Borşa.
„Dintr-o citire sumară a documentelor găsite, majoritatea scrise în limba maghiară, dar şi română, am stabilit că vechii deţinători aveau, conform documentelor datate pe perioada anilor 1933-1947, doar 6.036 de hectare de suprafaţă deţinută şi nicidecum peste 17.000 ha aşa cum au solicitat din partea statului de-a lungul unor lungi procese”, spunea primarul Sorin Timiș.
În 2021, Graiul Maramureșului anunța că magistrații Judecătoriei Aleșd (oraș din Bihor) au hotărât revizuirea sentinței din 2004 prin care fusese admisă cererea composesoratului pentru retrocedarea celor 17.000 de hectare de pământ, lucru anunțat de același primar Timiș.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro