Imaginile publicate pe rețelele de socializare, surprinse din mai multe unghiuri, arată un nor alb care cuprinde treptat biserica de pe insula spaniolă La Palma, cu puțin timp înainte de prăbușirea clopotniței, care a lăsat în urma ei un strat gros de cenușă.
📽VÍDEO | El momento en que colapsa el campanario de la iglesia de Todoque al ser alcanzada por una colada de lava pic.twitter.com/ZDHsdYRFK1
— Cadena SER (@La_SER) September 26, 2021
Prăbușirea bisericii a avut loc la două zile după ce echipajele de urgență s-au retras de la fața locului, iar exploziile din timpul erupțiilor au aruncat pietre topite și cenușă pe o zonă extinsă.
Institutul de vulcanologie din Insulele Canare a anunțat că un alt orificiu de erupție s-a deschis sâmbătă dimineață, iar râurile de lavă au alunecat pe versantul muntelui spre coasta de sud-vest a insulei, distrugând tot ce se afla în cale, inclusiv 420 de clădiri. Lava se întinde acum pe o suprafață de 190 de hectare.
Pagubele totale se ridică la aproximativ 400 de milioane de euro, potrivit experților.
Intensitatea erupției care a început pe 19 septembrie a crescut în ultimele zile, determinând evacuarea forțată a oamenilor aflați în alte trei sate de pe insulă. Îngrijorarea cea mai mare a autorităților este însă norul mare de cenușă care se ridică din vulcan.
Cenușa care cade pe pământ poate provoca leziuni ale căilor respiratorii, plămânilor și ochilor, de aceea guvernul a cerut locuitorilor să evite ieșirea afară, iar când ies, să poarte măști și ochelari.
Erupția vulcanică este prima din 1971 din insula La Palma, care are o populație de 85.000 de locuitori. Potrivit Euronews, aproape 7.000 de persoane au fost evacuate, adică un procent de 8%.