Fără nodul de la Chețani nu pot fi deschiși traficului cei 18 kilometri de dintre Iernut și Chețani, la care lucrează italienii de la Astaldi și care sunt aproape gata. Acest nod va fi construit de angajați ai Companiei de Administrare a Infrastructurii Rutiere.
La realizarea acestui nod rutier vor lucra angajații de la Direcțiile Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Cluj și Brașov. Inițial acest nod rutier ar fi trebuit realizat de o asociere condusă de românii de la Straco, care lucrează și la cei circa 16 kilometri de autostradă dintre Chețani și Târgu Mureș, scrie G4media.
Contract de 437,6 milioane de lei
Contractul pentru cei 17,9 kilometri de pe A3 Iernut – Chețani a fost semnat în anul 2025, iar lucrările au început un an mai târziu. Contractul s-a ridicat la suma de 437,6 milioane de lei, iar în prezent stadiul lucrărilor este de 88,99%.
Dar fără ca nodul rutier de la Chețani să fie gata, traficul nu poate fi deschis. Nodul ține de tronsonul alăturat, la care lucrează de mai bine de 4 ani o asociere condusă de firma românească Straco, aflată în insolvență. Stadiul fizic al lotului construit de români e abia la 31%. Tocmai de aceea șefii de la CNAIR au decis scoaterea nodului de la Chețani din contractul cu Straco și finalizarea lucrărilor de acolo în regie proprie.
“Straco va finaliza doar cele două structuri de pasaje mici de pe bretele”, au declarat sursele G4Media. Potrivit acelorași surse, până la finalul acestei săptămâni vor fi gata toate actele, iar de la luni angajații DRDP Brașov și Cluj vor putea intra în șantier. Aceștia au primit sarcina să termine lucrările până pe 15 iulie.
Construirea nodului de la Chețani în regie proprie de către CNAIR a fost una dintre soluțiile anunțate încă de acum două săptămâni de directorul general al companiei, Mariana Ioniță.
“În cam trei luni trebuie să finalizăm nodul de la Chețani, măcar bretelele de descărcare. (…) Discutăm și cu Astaldi, discutăm și cu Straco. Ei au o problemă de insolvență, dar Straco îți dorește foarte tare să termine lucrările acolo. Este o firmă românească și trebuie să o susținem”, declara la finalul lunii aprilie șefa CNAIR într-un interviu pentru Hotnews.
În condițiile în care Straco nu va demonstra că are capacitatea să reia lucrările în forță pe lotul Chețani-Câmpia Turzii, se poate ajunge la rezilierea contractului cu ei, a mai adăugat aceasta.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro