De Ziua Internațională a Poeziei, sărbătorită în fiecare an pe 21 martie, muzica și poezia și-au dat întâlnire în două vagoane ale unui tramvai de epocă. Tramvaiul galben, fabricat în perioada anilor 60, a circulat în Capitală până în 2002, apoi a fost transformat în vagon tip restaurant.
Astăzi, el a fost scos pe străzile din București și a atras toate privirile și camerele telefoanelor mobile. Călătorii curioși care au urcat au avut parte de surprize.
Elevi ai Colegiului Național „Gheorghe Șincai” au recitat versurile lui Mihai Eminescu, Lucian Blaga, George Bacovia sau Nichita Stănescu, fiind acompaniați la orgă, chitară și vioară de copii de la o școală de arte.
Vagoanele au fost decorate cu stickere colorate realizate de Asociația „Arta nu mușcă”, și poartă mesaje inedite și versuri, precum „Ai gust de poezie, citești des?” sau „Noi doi și o rimă îmbrățișată”. Stickerele au fost lipite pe scaune, geamuri și au fost împărțite călătorilor.
„Sunt puține suflete care mai simt nevoia de poezie”
Cei mai încântați de eveniment au fost pensionarii. Nostalgici, au recitat „Luceafărul” și „Plumb” alături de copii.
Ei cred că românii au cam uitat de poezie și de ce înseamnă ea cu adevărat, s-au luat cu treburile cotidiene, cu munca, stresul și agitația de zi cu zi și nu mai știu cât de frumos poate fi un poem.
„Poezia te scoate din viața asta cotidiană, îți dă niște mulțumiri, răspunsuri”, spune o bucureșteancă.
O altă călătoare se arată dezamăgită de tinerii care nu doar că nu sunt consumatori de cultură, dar nici nu știu să vorbească corect gramatical.
„Românii au uitat de poezie, iar unii dintre ei, și de gramatică. Nu știu cum sunt toți tinerii, dar cei pe care îi văd eu sigur nu au astfel de preocupări”.
Îi plac poeziile lui Bacovia și ale lui Nicolae Labiș. Și o demnostrează recitind câteva versuri din „Moartea căprioarei”.
Elev de 16 ani: „Poezia merită citită”
Alex are 16 ani și este elev la Colegiul Tehnic de Arhitectură „I. N. Socolescu”. E pasionat de tot ce merge pe șine. Și, în secret, îi place poezia.
„Ieși din cușcă, poezia nu mușcă”, este unul dintre mesajele de pe stickerele împărțite în tramvai.
„Eu cu versul ăsta aș îndruma lumea către poezie, pentru că poezia merită citită”, spune Alex, care împărtășește aceeași opinie cu cei mai în vârstă decât el: lucrurile se întâmplă prea repede și oamenii uită să se oprească puțin pentru a se bucura de artă, indiferent dacă e vorba de poezie, muzică, pictură sau altele.
Hei, tramvai…
„Tramvaiul poeziei” i-a purtat pe micii artiști și pe călătorii pe care i-au bucurat între Depoul Victoriei, cel mai vechi depou pe care îl deține STB, și Piața Bucur Obor.
Directorul societății de transport al Capitalei, Andrei Creci, a recitat și el versurile sale preferate, compuse chiar de un angajat al STB:
„Era odată un tramvai / Tras de poeme, nu de cai, / Cu dulciuri și flori pe șine, / Cu suc și miere de albine”.
Citește și:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro