Nu departe de Bucureştiul în care panica goleşte rafturile supermarketurilor, în satele ialomiţene găseşti oameni care nici nu au auzit de pericolul Covid-19.
O bătrânică din Săpunari spune că are două televizoare, dar nu le deschide decât „pentru a asculta rugăciuni”. Stă pe un podeţ, la marginea drumului şi se uită la lume. Nu şi-a văzut băiatul de la oraş de multă vreme. Femeia se plânge de singurătate, că e curtea goală, „fără copii, fără nepoţi”.
„Nu ne închidem în case, că avem WC în curte”
La Coşereni, tot în Ialomiţa, femeile care vând ouă, vin, ceapă şi cartofi pe marginea drumului cred că povestea cu virusul nou e doar ca să abată atenţia lumii de la pensiile mici.
„Am auzit că la oraş cumpără oamenii din magazine tot şi se închid în case. Noi nu putem să ne închidem în case, că trebuie să dăm mâncare la animale. Şi, mă scuzaţi, WC-ul îl avem în curte, nu în casă”, remarcă una dintre bătrânele cu basma, care se uită lung după maşinile de pe şosea, poate, poate opreşte cineva şi cumpără şi de la ele.
„Acum sunt medicii mai deştepţi”
În Borăneşti, bătrânii satului îşi amintesc de copilărie, când era epidemie de holeră. „Şi atunci se zicea că o să moară toţi. Ei, o murit? Iar acum sunt medici mai deştepţi ca atunci”, râde un domn de 78 de ani. A ieşit la poartă să mai vadă lume. „M-am pregătit de coronavirus la popă, uite-aşa. La anii mei, ce să mai aştept?”.
De singurătate şi de urât suferă bătrânii satelor mai mult decât de sărăcie. Seceta îi pune pe gânduri mai negre decât „gripa cea nouă, că până la urmă e tot un fel de gripă asta”, crede o femeie de vreo 40 de ani, supraveghindu-şi copiii la joacă. „Noi, la ţară, suntem oricum răciţi tot timpul, că stăm pe afară. Mai ales când se schimbă vremea, ca acum”.
Buline şi păhărele
Bărbaţii de la sate mizează pe efectele dezinfectante ale alcoolului din ţuică, bere, vin. „Aşa mă tratez şi de gripă. Iau şi buline, iau şi câte un păhărel”, mărturiseşte un domn cu obraji rumeni, între două vârste.
Un cioban care-şi mâna caprele şi oile pe lângă Săpunari s-a arătat impasibil în faţa pericolului pandemiei: „Coronavirus? Se stinge cu ţuiculiţă! Eu nici gripă n-am făcut, în viaţa mea. Am stat la spital la Floreasca numai după ce-am avut o bătaie cu unii, dar atât”.
Bărbatul slăbuţ, cu o bonetă pe care scrie „Victory” şi un toiag lustruit, are o explicaţie şi pentru originea epidemiei: „S-a schimbat lumea. Prea multe maşini, prea mulţi microbi. Nu mai este mâncare sănătoasă, ca pe vremea lui Ceauşescu”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro