Biroul Meteorologic al Islandei a declarat că erupția a deschis o fisură în pământ de aproximativ 3 kilometri lungime între munții Stóra-Skógfell și Hagafell, din Peninsula Reykjanes. Met Office a avertizat de săptămâni întregi că magma, rocă semitopită, se acumulează sub pământ, ceea ce face probabilă o erupție.
Sute de persoane au fost evacuate din stația termală Blue Lagoon, una dintre atracțiile turistice de top ale Islandei, când a început erupția, a declarat postul național de radiodifuziune RUV. Nu au fost raportate întreruperi de zbor la Keflavik, principalul aeroport al Islandei, din apropiere.
Locul erupției se află la câțiva kilometri nord-est de Grindavik, un oraș de coastă de 3.800 de locuitori, la aproximativ 50 de kilometri sud-vest de capitala Islandei, Reykjavik, care a fost evacuat înainte de erupția inițială din decembrie. Câțiva locuitori care s-au întors la casele lor au fost evacuați din nou, sâmbătă.
#WATCH : Video of the moment when when the eruption started in Iceland.#Iceland #icelandvolcano #Grindavik #Eruption #Peninsula #volcano #Stateofemergency pic.twitter.com/FP2YQGGoCH
— upuknews (@upuknews1) March 17, 2024
Grindavik a fost evacuat în noiembrie, când sistemul vulcanic Svartsengi s-a trezit după aproape 800 de ani, cu o serie de cutremure care au deschis fisuri mari în pământul de la nord de oraș.
Vulcanul a erupt în cele din urmă pe 18 decembrie, dar lava a curs departe de Grindavik. O a doua erupție care a început pe 14 ianuarie a trimis lavă spre oraș. Zidurile de apărare care fuseseră întărite după prima erupție au oprit o parte din flux, dar mai multe clădiri au fost distruse de lavă.
Video from another angle showing the beginning of the #eruption , seen from a webcam in Þorbirn. The video is at five times the speed.#Iceland #Reykjanes #Grindavik #Volcano #Volcaniceruption pic.twitter.com/BzECnXYzn5
— Shadab Javed (@JShadab1) March 16, 2024
Ambele erupții au durat doar câteva zile. O a treia erupție a început pe 8 februarie. S-a stins în câteva ore, dar nu înainte ca un râu de lavă să înghită o conductă, întrerupând căldura și apa fierbinte a mii de oameni.
/Islande/ - Nouvelle éruption volcanique en Islande, près de Grindavik. Cest la 4e en date. pic.twitter.com/tgcVnVXjkc
— LesNews (@LesNews) March 16, 2024
RUV l-a citat pe geofizicianul Magnús Tumi Guðmundsson, spunând că erupția cea mai recentă, cea de sâmbătă seara, este cea mai puternică de până acum. Met Office a spus că o parte din lavă curgea spre barierele defensive din jurul orașului Grindavik.
Islanda, care se află deasupra unui punct fierbinte vulcanic din Atlanticul de Nord, are regulat parte de erupții vulcanice și o mare experiență în a le face față. Cea mai perturbatoare din ultima vreme a fost erupția din 2010 a vulcanului Eyjafjallajokull, care a aruncat nori uriași de cenușă în atmosferă și a dus la închiderea pe scară largă a spațiului aerian în Europa.
Nu au fost raportate decese confirmate din niciuna dintre erupțiile recente, dar un muncitor a fost declarat dispărut după ce a căzut într-o fisură deschisă de vulcan.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
danutz61 • 17.03.2024, 15:28
Oricum scoarta terestra are doar 10 km acolo. Nu e rau sa mai vina pamant din adancuri, prea stau doar pe o foita.
Aura1 • 17.03.2024, 10:18
Natura uimește iar și iar, nu putem face nimic, decât să privim și să ne salvăm cât putem...suntem atât de mici....