Cu nuga, alune, cu cremă de fistic sau marțipan, cu fulgi de chili sau cu aromă de soc, cremoase sau crocante. Pralinele stau regește în vitrină și fac cu ochiul cumpărătorilor. O ciocolaterie este raiul pofticioșilor. Dar cum alegi din varietatea atât de mare de bunătăți? Am întrebat specialiștii cum alegi ciocolata. Ion Codreanu este master franchiseur al unei ciocolaterii din București și spune cu mâna pe inimă că doamnele nu au de ce să-și facă griji dacă au ca plăcere vinovată ciocolata.

„În mentalul colectiv se crede că ciocolata îngrașă. Așa este, dacă o consumi într-o cantitate mare, necontrolată, ea poate să îngrașe. Dar consumând o ciocolată de calitate, cu ingredientele naturale și de calitate.  Putem să dăm exemplul Belgiei, care, astăzi, are un consum de ciocolată de trei praline pe zi pe cap de locuitor. Și e o țară care consumă de multă vreme ciocolata, și au ajuns la un raport de trei praline pe zi, și nu putem spune că au vreo problemă din cauza asta”, susține Ion Codreanu.

Evident că echilibrul este cheia unei siluete frumoase. Altfel, studiile arată că în România sunt mai mulți bărbați grași decât femei. Chiar dacă femeile se dau mai mult în vânt după ciocolată.

Un criteriu esențial: să aibă 100% unt de cacao

De obicei, mergem într-un supermarket și din rafturile pline alegem o ciocolată după preferințele proprii. Ideal ar fi să luăm o ciocolată neagră, cu o cantitate cât mai mare de cacao și să ne asigurăm că are ingredientele care dau definiția unei ciocolate.

„Important este să alegi o ciocolată care are 100% unt de cacao, acest ingredient este esențial atunci când vorbești de o ciocolată de calitate. Atunci când intri într-o ciocolaterie, ai garanția că acolo poți găsi o ciocolată de calitate, deoarece avem o temperatură potrivită, deci avem prospețimea ciocolatei, în schimb când mergi în orice alt fel de magazine, atunci temperatura este discutabilă. Și nu mai e proaspătă”, mai spune cunoscătorul.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Numai în această ciocolaterie există 80 de tipuri de praline. Deci chiar dacă nu ne dăm în vânt după gustul amărui, avem la îndemână multe alte variante.

„Trebuie să identifici culoarea, poate fi ciocolată neagră, cu lapte sau albă. După care trebuie să te gândești dacă ai o preferință anume pentru crema din interior, care poate fi și aici diversă. Și în al treilea rând, aroma din interior, pentru că atunci când mănânci o ciocolată, pe lângă gustul autentic de cacao pe care trebuie să-l simți, la praline trebuie să fie încununată cu o anumită aromă naturală”, intră Ion Codreanu în finețurile artei de a alege o ciocolată. Susține că atunci când mănânci o ciocolată, trebuie să simți cel puțin trei gusturi ale sale.

Este drept că pralinele proaspete din magazinele specializate sunt mai scumpe, dar ca și la alte produse, trebuie să ne gândim dacă vrem calitate sau nu. Și dacă ne sperie lista lungă de ingrediente de pe ambalajele ciocolatelor, putem încerca să facem noi ciocolată de casă.


Citește și:

REPORTAJ/Levente Polgar, ultramaratonistul fără o mână, oferă zilnic kilometri de generozitate şi patriotism| VIDEO

 
 

Urmărește-ne pe Google News