Un număr mic de oameni s-au închinat duminică la cel mai sfânt loc al islamului din Mecca, după ce Arabia Saudită a ridicat restricțiile impuse din cauza pandemiei de coronavirus care erau în vigoare de luni bune.
Înainte ca vizitatorii să poată intra în moschee să se roage sau să efectueze umrah, trebuie să fixeze o oră prin intermediul unei aplicații online pentru a evita aglomerația și pentru a menține distanța socială, relatează Euronews.
De asemenea, vizitatorii pot selecta prin intermediul aplicației mijloacele de transport și punctele de întâlnire.
A doua fază de lărgire a restricțiilor la Marea Moschee intră în vigoare pe 18 octombrie, permițând maximum 15.000 de pelerini și 40.000 de rugăciuni din rândul rezidenților și cetățenilor în funcție de timpii alocați prin intermediul aplicației.
În mod obișnuit, moscheea ar fi plină de închinători din întreaga lume aglomerați umăr la umăr în orice moment al zilei și al nopții, însă din cauza pandemiei numărul persoanbelor s-a redus.
Milioane de musulmani din toată lumea vin de obicei în Arabia Saudită pentru pelerinajele numite umrah şi haj. Cele două evenimente împart ritualuri comune, iar haj, care are loc o dată pe an, este cel mai important, fiind o datorie care trebuie îndeplinită de musulmani cel puţin o dată în viaţă.
Arabia Saudită, care a organizat mai devreme în acest an un pelerinaj haj simbolic, limitat doar la credincioşii din ţară, a permis duminică cetăţenilor şi rezidenţilor să participe la pelerinajul umrah, la o capacitate de 30%, respectiv 6.000 de pelerini pe zi. Pelerinajul umrah va fi permis musulmanilor din străinătate începând de la 1 noiembrie.
Anul trecut, statul din Golf a atras 19 milioane de vizitatori umrah.
Între timp, în orașul sfânt irakian Karbala, mii de șiiți musulmani s-au închinat înaintea pelerinajului Arbaeen, una dintre cele mai mari adunări religioase din lume.