Lucrările au fost începute în 2012 și au prins 17 miniștri ai transporturilor și 8 directori Metrorex până să fie finalizate. Amânările finalizării au fost atât de dese încât au ajuns subiect de glume și bancuri.
Prima călătorie pe cea mai modernă și tehnologizată linie de metrou au făcut-o președintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban, ministrul Transporturilor Lucian Bode și directorul de doar două luni al Metrorex, Gabriel Mocanu.
După declarații în care ministrul Bode a calificat deschiderea metroului din Drumul Taberei ca fiind ”moment istoric” și președintele a numit-o ”cea mai mare realizare de după Revoluție”, cele zece stații de metrou, care se întind pe 7 kilometri, au fost deschise și pentru călători.
Cum arată magistrala de metrou din Drumul Taberei, așteptată de 9 ani, pe care pot circula garnituri de tren fără conductor și care are o capacitate de 50.000 de călători pe zi?
Trenurile de metrou de pe magistrala M5 Eroilor – Drumul Taberei vor circula la un interval de 6 minute pe rețeaua principală și 12 minute în capetele de linie Râul Doamnei și Valea Ialomiței.
După ce vor fi cumpărate noile rame de metrou, pe Magistrala 5 s-ar putea circula și la un interval de 90 de secunde, anunța la Libertatea, în ziua inaugurării, secretarul de stat din Ministerul Transporturilor Ionel Scrioșteanu.
”Sistemul este așa de performant că trenurile pot să circule singure pe această magistrală”, preciza Scrioșteanu.
Fostul director al Mertorex Gheorghe Udriște nu a lipsit din 1979 de la nicio punere în funcțiune a metroului în afara inaugurării liniei pe care el a pornit-o în 2011.
„Firmele care au câștigat licitația au la dispoziție cel mult 25 de luni să execute tunelurile și structura și cel mult 18 luni pentru finisarea stațiilor, astfel că în 2015 vom da în folosință tronsonul Drumul Taberei-Eroilor”, asta anunța Gheorghe Udriște pe 4 noiembrie 2011, când se dădea prima sapă pe șantier.
Astăzi, Gheorghe Udriște explică întârzierea: ”Incompetența, combinată cu rea-voință și intervenția politicului”.
Magistrala 5 de metrou, care a costat 3,4 miliarde de lei, are 7 kilometri lungime, un depou și 10 stații: Râul Doamnei, Constantin Brâncuşi, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor 2.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 12Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro