Crăciun departe de casă
Ofițerii NATO care lucrează la unitatea din București vin din toate colțurile Alianței. Locotenent Colonelul Ryan Smith este din Statele Unite. S-a născut în orașul Bethlehem din statul Pennsylvania, un loc care pe tot parcursul anului îi amintește de Crăciun.
”Am crescut acolo. Fiind în armată, de fiecare când mă întorc acasă îmi reamintesc de Crăciun. De fapt, pe un deal, veghind orașul, este steaua din Bethlehem. Reprezintă povestea stelei din Bethleem din istorie și Biblie, despre nașterea lui Isus Hristos ”, povestește Ryan Smith.
Juan Ozores vine din Spania. Acolo sunt foarte multe tradiții și obiceiuri de Crăciun.
” În mod normal, sărbătorile încep pe 22 decembrie, atunci când are loc loteria națională de Crăciun. Ea este condusă de copiii, de studenții de la Colegiul San Ildefonso. Este o tradiție din secolul al XVI-lea. Are 400 de ani vechime. Cea de-a doua festivitate este pe 24 decembrie, Ajunul Crăciunului. Atunci avem o masă mare. Mâncarea tradițională este curcanul. ”, ne povestește ofițerul spaniol.
Militarul Michael Schock reprezintă Germania la Centrul NATO pentru Integrarea Forțelor. La el în țară, sărbătoarea Crăciunului este dedicată în totalitate familiei.
”Crăciunul în Germania este o sărbătoare pe care o petreci alături de familie. La noi, cea mai importantă zi este 24, atunci când copiii primesc cadourile. Apoi, avem două zile de Crăciun, la fel ca în România. Este momentul în care te bucuri de Crăciun alături de familie și prieteni”, spune locotenent colonelul Schock.
În Marea Britanie tradițiile de Crăciun au un numitor comun: bucuria de a dărui.
”Tradițiile de Crăciun se aplică peste tot în Marea Britanie. 25 decembrie este o zi pe care o petrecem în familie. Familiile stau împreună, iar copiii vor aștepta să deschidă cadourile dimineața . Cei care sunt credincioși pot să meargă la biserică”, spune maiorul John Axcell, din Marea Britanie.
Și vecinii bulgari au ofițeri la București. ”Suntem ortodocși, la fel ca românii. În mod normal, de Crăciun, toată familia se reunește în jurul mesei”, spune maiorul Stefan Tabandzhov.
Sărbători cu mâncare tradițională românească
O parte dintre militarii de la Centrul NATO din București vor rămâne la noi în țară de sărbători.
”Crăciunul acesta îl voi petrece cu familia mea din România. Împreună cu soția mea, ea este din Târgoviște, și câinele nostru, Milo, vom merge să ne petrecem Crăciunul cu părinții soției și sora ei. Vom avea o masă tradițională unde o să fie prea multă mâncare și mult somn.
– Care este mâncare ta preferată din meniul de Crăciun?
Tot ce gătește soacra mea. Este o bucătăreasă extraordinară. Face o supă excelentă de curcan, sarmale, mămăligă, pui, porc”, spune Ryan Smith.
La fel o să facă și Michael Schock. Familia lui a ajuns deja la București.
” Crăciunul acesta o să vină familia mea aici. O să sărbătorim pe 24 și 25 aici. În cea de-a doua zi de Crăciun, o să mergem la Brașov și Sibiu să vedem frumoasele zone rurale ale României. Să sperăm că o să fie zăpadă, pentru a ne putea bucura de sezonul de iarnă. ”
Maiorul John Axcell face pentru a doua oară Crăciunul în România.
”Este cel de-al doilea an în care îmi petrec Crăciunul în România, aici în București. O să fiu cu familia mea, am o fetiță mică. Ea o să fie cea mai încântată. Probabil că o să ne trezească foarte de dimineață. Probabil că și copiii din România vor face la fel cu părinții lor”, spune amuzat britanicul.
Comandantul centrului NATO este un român. Locotenent colonelul Emil Bobocea merge de sărbători acasă, la Focșani.
”De Crăciun, am planificat să petrec alături de familia mea, ținând cont că majoritatea timpului sunt în București, departe de copii și de soție. Urmează să sărbătorim conform tradițiilor naționale, acasă. De Anul Nou, mergem la o scurtă expediție de schi” , spune Emil Bobocea
Citește și:
REPORTAJ/N-au vrut PS4 și smartphone de Crăciun, ci șosete, haine, jucării și dulciuri. Scrisorile copiilor sărmani către Moș Crăciun| FOTO/VIDEO
Părintele Necula: Crăciunul nu vine să ne facă ”alergător la raft”. Sărbătoarea nu trece după zilele libere. Să lăsăm năravurile vechi!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro