Imaginile alb-negru, prezentate pe Facebook sub formă de time-lapse, au capturat o serie de lumini mișcătoare. „Iată imaginile luate între ora 1 și 2:16 dimineața, când aurora a avut o izbucnire. Aceasta se vede ca o serie de lumini care se mișcă deasupra orizontului nordic”, au transmis reprezentanții Observatorului Astronomic.
În țară, fenomenul a fost văzută la București, Cluj, Arad, Satu Mare, Bacău și Oradea.
Ce este aurora boreală
Aurora boreală apare pe cer sub formă de perdele de lumini strălucitoare, îmbinate în nuanțe de verde, roz și stacojiu. Acesta este rezultatul interacțiunii dintre particulele încărcate provenite de la Soare și gazele din atmosfera terestră.
Cea mai mare furtună solară din ultimele decenii a făcut posibil ca în aproape toată Europa, inclusiv în România, să fie vizibilă aurora boreală. Vineri seară, Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din Statele Unite ale Americii a declarat că Pământul se confruntă cu o furtună geomagnetică G5, sau „extremă”. Aceasta este prima furtună G5 care a lovit planeta din 2003 încoace și a provocat o auroră boreală.
Aurora boreală care a putut fi văzută în România a avut loc la o intensitate care nu a mai fost documentată până acum, a declarat Adrian Şonka, astronom în cadrul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. Specialistul a explicat că este vorba despre un fenomen imprevizibil și că, în realitate, culorile nu sunt atât de intense precum cele văzute în fotografii.