Este ora 9.30, iar autobuzul 123 nu vine decât după ce ți se lungesc ochii după el minute în șir. Ce-i drept, nu venea nici înainte de pandemie, nu vine nici acum.
Când, în sfârșit, sosește în stație, e ticsit deja. Nimeni nu respectă vreo distanță și nici nu ar putea, chiar dacă ar vrea.
Cei mai mulți au mască. Dar sunt și câțiva care ignoră pericolul bolii. O fac impasibili, de parcă pe ei nu i-ar putea atinge nimic. Printre curajoși, destui sunt bătrâni.
Am mers o singură stație și am coborât. Aveam impresia că, dacă cineva vrea să facă un experiment și să vadă dacă rezistă virusul, poate urca în autobuz ca să fie sigur că îl ia. A urmat călătoria cu metroul.
Metroul, cea mai civilizată cale de deplasare și cei mai conștiincioși călători
E poate singurul mijloc de transport unde te simți cât de cât în siguranță. Nu e niciodată ticsit de când cu pandemia, ai posibilitatea să păstrezi distanța, iar cei mai mulți oameni poartă mască. Nu toți însă. Are și metroul răzvrătiții lui.
Gara de Nord, tărâmul nimănui
Dintre toate însă, Gara de Nord este tărâmul nimănui. Aproape jumătate dintre călători nu poartă mască înăuntru, până la peroane. Nici angajații nu se prea sinchisesc.
Conductorul care se bazează pe Dumnezeu să îl apere și angajații care vând covrigi cu mâinile goale și fără mască
Pe peron, întâlnesc doi conductori. Unul tocmai terminase de înfulecat un sandwich. Sunt în aer liber, dar între acoperiș și tren, parcă ești în sală. Unde maii pui că în jur e atât lume.
„ Bună ziua! Aici nu se poartă mască? Ba da, se poartă!”, răspunde omul fără se se intimideze la vederea camerei.
Își pune repede masca și se scuză că mânca.
„ Nu mi-e frică de virus. Dumnezeu e sus, știe el ce face!”, trage concluzia sigur pe el bărbatul.
La casele de bilete, vânzătoarele nu poartă mască. E drept că sunt protejate de geam, dar umblă cu bani și bilete. Te gândești că logic ar fi să poarte și mănuși, însă regulile acestea nu sunt și pentru ghișeele de la Gara de Nord.
Cel mai rău e însă la buticuri și patiserii. Conceptul de mască e străin pentru vânzători. Unde mai pui că o domnișoară mănâncă peste produsele pe care apoi le dă cienților.
Un băiat ia cu mâinile goale câteva pâini abia făcute și le aruncă peste grămadă. Poartă masca de formă, în vârful bărbiei.
Nu în ultimul rând, Gara de Nord se laudă cu poate singurul restaurant deschis din România. Un mare lanț de fast food are o așa-zisă terasă, doar că e sub acoperiș. Acolo, oamenii stau la masă și mănâncă nestingheriți.
Nici în tren, unii oamenii nu sunt mai atenți cu propria lor sănătate. Dacă în avion masca e obligatorie, în trenurile încinse de soare, devine un accesoriu.
Am întâlnit și doi jandarmi, un el și o ea, însărcinați cu păstrarea ordinii și a … regulilor.
„ Bună ziua! Jandarmii nu poartă mască? Ba da!”, ne răspunde bărbatul.
Zâmbește încurcat și puțin timid și explică de ce nu are mască.
„ Tocmai venim de pe peron, unde e spațiu deschis, și acolo nu se poartă mască. Ne cerem scuze!”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro