Dacă nu ştiţi la ce secţie de votare sunteţi arondaţi, nu trebuie decât să intraţi pe site-ul Registrului Electoral (www.registrulelectoral.ro) şi să vă introduceţi CNP-ul. Veţi vedea adresa secţiei de votare, precum şi o hartă a zonei.
Atât alegerile europarlamentare, cât şi referendumul convocat de Klaus Iohannis utilizează aceleaşi secţii de votare.
Secţiile se deschid duminică, la ora 7.00, şi se închid ora 21.00. Puteţi vota după ora 21.00 doar dacă vă aflaţi în interiorul secţiei la acea oră sau, în cazuri speciale, cu aprobarea preşedintelui secţiei.
La intrarea în secţia de votare trebuie neapărat să aveţi la dumneavoastră cartea/buletinul de identitate.
Votul, în câţiva paşi simpli – Cum se votează la alegerile europarlamentare şi la referendum
După ce ați intrat în secţia de votare, trebuie să prezentaţi documentul de identificare la un operator, care vă va verifica datele. Sistemul informatic este menit să prevină orice tentativă de fraudă, în special prin votul multiplu.
Operatorul vă va pune două întrebări: dacă votaţi pentru alegerile europarlamentare şi dacă votaţi la referendum. În funcţie de răspuns, veţi primi unu sau trei buletine de vot.
Veţi fi repartizat la unul dintre membrii secţiei de votare, care vă va da buletinele de vot şi ştampila.
În acel moment, veţi merge în cabina de vot şi vă veţi exprima opţiunea. Atenţie: este interzisă prezenţa în cabină a oricărei alte persoane, indiferent de motiv.
Pentru alegerile europarlamentare veţi primi un buletin, iar pentru referendum, două. Vor fi trei urne. Pentru a uşura numărarea voturilor, buletinele trebuie introduse în urnele corespunzătoare. Cu toate acestea, dacă introduceţi accidental un buletin în urna greşită, votul nu este anulat, ci este în continuare valabil.
După ce aţi votat, veţi înapoia ştampila şi veţi primi înapoi buletinul. Pe actul de indetitate va fi aplicat un autocolant cu mesajul “Votat”. Doar unul va fi aplicat, indiferent de tipul de scrutin pentru care v-aţi exprimat opţiunea.
Dacă nu vă puteţi deplasa, din motive întemeiate, la secţie pentru a vota, puteţi solicita urna mobilă. Fiecare secţie de votare are o urnă specială, iar programările se pot face în cursul serii de sâmbătă. Trebuie să semnaţi o cerere, care trebuie depusă la biroul secţiei de votare.
Reguli pentru votul în afara localităţii sau a ţării
Cum se votează la alegerile europarlamentare şi la referendum în afara țării. La alegerile europarlamentare şi la referendumul pentru justiție se poate vota fără probleme în afara localităţii de domiciliu sau în afara ţării. Veţi fi înscris pe liste speciale. Având în vedere că odată ce prezentaţi actul de identitate în secţia de vot datele sunt înregistrate electronic, orice tentativă de vot multiplu este imposibilă.
Dacă sunteţi din Bucureşti, puteţi vota doar în alt oraş, nu şi în alt sector. Asta înseamnă că, dacă sunteţi în localitate, trebuie să mergeţi la secţia la care sunteţi arondat.
Dacă sunteţi în afara ţării, puteţi vota la misiunile diplomatice ale României, precum şi în alte secţii deschise special de Ministerul Afacerilor Externe. Sunt în total 441 de secţii, iar lista lor şi adresele unde le puteţi găsi sunt pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro).