„Vortexul polar este o structură prezentă şi la Polul Sud şi la Polul Nord, şi este un vârtej de circulaţie atmosferică ce înconjoară polul la înălţimi de peste 12 kilometri. Iarna, el poate să aibă efecte până la nivelul solului, influenţând sistemele de vreme. Ruperea sau, mai corect spus, slăbirea vortexului înseamnă că vitezele curenţilor de aer ce înconjoară polul scad în intensitate şi permit aerului rece, care în mod normal se adună în jurul Polului Nord, să ajungă până la latitudini foarte joase, ceea ce înseamnă episoade severe de vreme, temperaturile scad foarte mult şi nu e vorba de o anume locaţie. Practic, peste tot în emisfera nordică pot să aibă loc astfel de scurgeri de aer polar. Noi deja observăm că procesul de slăbire deja s-a declanşat, în cazul vortexului Polului Nord”, a explicat Roxana Bojariu.
Climatologul a precizat că trebuie urmărite permanent prognozele meteo, pentru că nu se poate spune exact cum va fi afectată România de vortexul polar şi nici dacă acesta se va răsfrânge asupra continentului.
Deocamdată, ţara noastră nu este afectată de acest fenomen extrem, spun meteorologii, care mai precizează că, în perioada următoare, vremea va fi frumoasă, cu temperaturi normale, de toamnă.
„Ceea ce se întrevede pentru săptămâna viitoare nu reprezintă neapărat o influenţă directă a vortexului polar. Pot să vă spun că nu apar schimbări majore, nu ne aşteptăm să se instaleze iarna, nu ne aşteptăm nici în extrema cealaltă, să crească temperatura foarte mult. Este o vreme de tranziție, cu valori normale pentru această perioadă”, a precizat Oana Păduraru, meteorolog la ANM.
Citește și:
Probabil singura biserică din România pentru care Ceaușescu a dat bani. La invazia turcilor, aici se ascundeau comorile
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro