«Cât costă?»
«Dă de două beri…»
Ne era şi ruşine să formulăm cererea şi eram convinşi că vom primi un răspuns şoptit şi plin de cuvinte cifrate. Da de unde! Groparul ne-a izbit frontal cu întrebarea: “Da la ce vă trebuie?”.
Eram pregătiţi, aşa că ne-am dat drept studenţi la Medicină care au nevoie de “material didactic” pentru a putea promova un examen extrem de dificil. Ne-a crezut şi, fără vreo explicaţie, l-am văzut cum ne lasă cu frazele neterminate pe buze şi pleacă. Se târa cu hainele ponosite pe o alee a cimitirului, trăgând plictisit o lopată după el. Ne întrebam dacă are sens să mai rămânem, însă intuiţia ne-a ţintuit pe loc.
După vreun sfert de ceas, îi zărim silueta în capătul aleii pe care aşteptam. Venea ţinând în mâna stângă o pungă colorată, de supermarket. Plină. “Poftim!”, ne zice cu vocea hârâită groparul. Luăm punga fără să lăsăm să transpire groaza care ne cuprinsese. N-aveam voie să emanăm emoţie, doar eram viitori medici, obişnuiţi cu oasele, cadavrele şi alte dastea. Deschidem sacoşa şi zărim pe fundul ei un craniu uman.
“Mulţumim şefu, ne-ai salvat cu examenul ăsta”, bălmăjim. “Cât ne costă?”. “Cât vrei matale. Dă de două beri… şaptej dă mii”, zice el mimând indiferenţa momentului. “Poftim!” şi îi întindem câteva bancnote. Ia banii şi pleacă de unde a venit. Viu şi şef peste morţii noştri. Afacerea s-a derulat în doar două minute.
Vinovaţii pot fi acuzaţi de furt calificat
Indiferenţa faţă de canoanele bisericeşti îi poate costa scump pe groparii iresponsabili care scot rămăşiţele pământeşti ale unor oameni îngropaţi în urmă cu cel puţin şapte ani. Este vorba de furt calificat, ne-au spus sursele noastre, pentru că groparii au luat din morminte ceva ce nu e al lor, faptă pentru care ar putea sta după gratii între 3 şi 15 ani.
Schelete dispărute şi oseminte aruncate pe maidan
Cazul relatat din cimitirul din Popeşti-Leordeni nu este o întâmplare izolată. În ultimii ani, presa a relatat mai multe situaţii în care rămăşiţele pământeşti ale morţilor au fost scose din morminte şi aruncate pentru a face loc altor decedaţi. Redăm doar câteva dintre ele.
O femeie din comuna Runcu, judeţul Gorj, este disperată pentru că nu mai găseşte osemintele mamei şi ale surorii sale. S-a ajuns în această situaţie după ce pe locul din cimitir, în care acestea erau îngropate, a fost înmormântată o altă persoană. Familia nu a fost informată de acest lucru, iar la începutul lunii mai 2011, când a fost la tămâiat mormântul, femeia nu şi-a mai găsit morţii. Parohul din localitate, citat de ziarul Pandurul, a spus că atunci când a fost săpată groapa nu a fost găsit nici un schelet.
În iulie 2009, o persoană din Sibiu care vizita mormântul unei rude a surprins câţiva câini ce rodeau un os uman. “Nu prea am cuvinte să vă descriu ceea ce am simţit când am văzut câinii vagabonzi pe aleea principală din cimitir mâncând oase de om”, a spus femeia, citată de cotidianul Tribuna din Sibiu.
În Cimitirul parohial Sfântul Ilie din Borşa a izbucnit, în vara anului 2009, un scandal din cauza unor oase umane găsite pe un maidan de oamenii veniţi să aprindă lumânări la mormintele rudelor lor. Conform publicaţiei Glasul Maramureşului, groparii au spus că preoţii le-au cerut să arunce oasele vechi găsite într-o groapă săpată pentru o înmormântare.