Generalul Serghei Șoigu, 66 de ani, ministrul rus al apărării, nu a mai fost văzut public din 11 martie, apoi a apărut, pentru scurt timp, într-un videoclip publicat de Kremlin joi, 24 martie, la o reuniune pe care Vladimir Putin o avea cu miniştrii guvernului. Imaginea lui era pe ecranul din fața lui Putin.

Anton Gerașcenko, adjunct al ministrului de interne al Ucrainei, a susținut că Șoigu ar fi suferit un atac de cord, după ce președintele Putin i-ar fi reproșat eșecul invaziei declanșate pe 24 februarie. Nu a existat niciun comentariu din partea Rusiei cu privire la presupusele probleme de sănătate ale generalului și la dispariția sa din spațiul public în ultimele două săptămâni.

Ministerul Apărării a publicat însă imaginile filmate, un video de două minute și 19 secunde în care Șoigu vorbește mai multor ofițeri superiori, fără să existe însă confirmare independentă că ele au fost surprinse sâmbătă.

În discursul lui, generalul Șoigu spune: „În ciuda dificultăților pe care le avem astăzi, executăm ordinul de apărare a statului, conform planificării. Având în vedere faptul că finanțarea bugetară anul acesta a depășit cu 15% anul precedent, trebuie, firește, să ne uităm la ce să acordăm o atenție deosebită atunci când îndeplinim sarcinile ordinului de apărare a statului.

Continuăm furnizarea în avans de arme și echipamente, cu utilizarea fondurilor de credit. Prioritățile sunt armele de rang înalt, echipamentele aviatice și menținerea pregătirii de luptă a forțelor nucleare strategice.

În vederea desfășurării unei operațiuni militare speciale, anul acesta este necesară menținerea ritmului stabilit de aprovizionare a forțelor armate, inclusiv cu complexe robotice, echipamente informaționale și de luptă radioelectronică, de asemenea, firește, așa cum a fost întotdeauna, securitate materială și tehnică.

Au fost aprobate modificările la Legea „Cu privire la veterani”, potrivit cărora participanții la o operațiune militară specială din Ucraina sunt recunoscuți ca veterani ai operațiunilor de luptă. Sprijinul se va aplica și rudelor acestei categorii de militari.”

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Urmărește-ne pe Google News