Doamna Lili rade brânză, taie ceapă, pune hamburgeri pe grătar, umple o farfurie cu supă de morcov, inspectează tartele și biletele cu comenzi. E ca peștele în apă în bucătărie. Iar acum, că e în pragul lansării unui nou meniu, are emoții. Creează aproape în fiecare sezon ceva nou și bun. Evident, că în meniu rămân și preferatele publicului: tagliatele cu broccoli, supa de morcov, pateu de ficat. Toate poartă semnătura Lili Voican. Nici ei nu-i vine să creadă cum o piedică a vieții a făcut-o să descopere pasiunea pentru gătit și mai ales, un simț al gustului deosebit.
„Mi s-a întâmplat să fiu discriminată din cauza vârstei. Mi s-a spus la 34 de ani că sunt prea bătrână să lucrez în ospătărie. Și răspunsul meu a fost: ce-aș putea să fac la vârsta asta? Să ies la pensie nu pot… Dar m-am simțit foarte deznădăjduită. Aveam nevoie de serviciu și știam o meserie pe care o făceam cu plăcere, dar nu puteam să o practic pentru că din punctul unora de vedere eram prea bătrână. La noi în țară nu se mai uită lumea după meserie, se uită numai după aspectul fizic, nu mai găseam de muncă. Și am luat-o spre ceva despre care știam oarecum cum este, mâncarea. Și încet-încet a devenit o pasiune”, povestește femeia printre prăjit, sotat, încălzit, amestecat. Unde mai pui că gătitul nu a fost vreo moștenire de familie.
„Acasă la mama nu găteam niciodată, când m-am căsătorit am început să gătesc. Dar după ce am început să lucrez în bucătărie am început să le simt, nu a fost dintotdeauna”, mai spune ea.
Doamna Lili, bucătarul de la Therapy, crede că mâncarea sănătoasă are gust fără aditivi
Cele două colege din bucătărie mișună pe lângă ea, farfuriile își primesc preparatele apetisante, comenzile curg. „Sunt fericită când fac oamenii fericiți, chiar sunt mulțumiți de ce mănâncă. Chiar am avut clienți care au venit și mi-au mulțumit personal. Simt o împlinire, simt ceva. Încerc, gust, mai adaug, până ajung la ceea ce-mi place. Chiar și o rețetă pe care o primesc de undeva o încerc și dacă nu îmi place încerc să îi dau ceea ce trebuie, ce simt eu”, povestește doamna Lili din secretele ei.
E foarte mândră de pateul de ficat pe care l-a creat, supa de morcov care a fost la un moment dat o soluție fiindcă aveau prea multe legume, de tarta cu măr și caramel. Multe rețete pe care le-a tot testat până au ieșit să-i placă ei. E deja demonstrat. Dacă îi place doamnei Lili, le va plăcea și clienților.
Andreea Grigore, managerul bistroului, se simte norocoasă să are la bucătărie un personal atât de responsabil și talentat. „Doamna Lili e cu noi de la început și e clar că bucătăria a ținut locul și am avut mare baftă cu doamna Lili deoarece chiar dacă nu e un super master chef cu nu știu câte diplome, are o diplomă de bucătar, foarte simplu, dar e un om foarte pasionat de ceea ce face, e foarte creative”, explică Andreea. Ea și doamna Lili transformă în permanență meniul, fac mereu preparate noi. Asta și pentru că totul e proaspăt.
„Am ajuns la ideea unui meniu sănătos, cu respect pentru oameni, cu ingrediente bune. Sănătate, respect pentru oameni și energie, că avem nevoie toți de energie”, spune Andreea.
Therapy este o afacere socială a organizației ALIAT. Asta înseamnă că angajații sunt persoane din grupurile vulnerabile, șomeri, minorități, mame singure. O modalitate potrivită de a include pe piața muncii oameni cărora societatea le-a spus la un moment dat că nu are nevoie de ei. Nu doar că sunt buni profesioniști, dar angajații de la bistro-ul Therapy sfințesc locul. Un bistro aerisit, luminos, amenajat într-o fostă casă boierească, pe strada Sfinții Voievozi. Plantele înveselesc locul: sunt peste 150 de ghivece. Unde mai pui că în fiecare joi acolo se ține și o piață cu produse bio de la alte întreprinderi sociale cu care s-au întovărășit. Și în plus, aici e și Doamna Lili, un masterchef fără diplome înalte, dar cu dragoste pentru mâncarea bună.
Citește și: VIDEO/ Televizoarele românești erau exportate, în comunism, în 17 state. În 1977, ajungeau în SUA și în 1987, în Franța