De trusa lor de scule depinde parada militară

Ies ușor în evidentă printre maşinile de luptă de mare tonaj. Sunt consideraţi „doctorii blindatelor”. Nu poartă uniformă militară, ci halate albastre. Se fac remarcați printre mașinăriile vopsite în culori de camuflaj. „Domnule Vasile, domnule Vasile!”, strigă un militar de lângă tancul lui de 50 de tone. „Vă rog să-mi verificați sistemul electric”. Maistrul Vasile răspunde: „Vin acum!”  Într-o clipă ajunge lângă tanc. Îl privește ca pe un prieten vechi. Îi cunoaște mofturile, știe cu ce probleme se confruntă şi cum să-l repare.

„Tancuri am reparat din 1990 şi până în 2005, la Piteşti. Era o şcoală de aplicație pentru unități de tancuri. Acolo am lucrat, dar cu o pauză de trei ani în care am fost maistru poligonar. În București sunt din 2006. Am început la secția de reparat poligoane şi, din 2010, sunt la Centrul 87 Mentenanță”, povestește cu patos Vasile Stănculeţ, maistru la Centrul de Mentenanță al Forţelor Terestre.

„Doctorii blindatelor „

Se fac ultimele pregătiri pentru parada militară de vineri, 1 Decembrie. Dacă un tanc s-ar opri chiar înainte să treacă pe sub Arcul de Triumf, atunci tot programul s-ar da peste cap. Chiar și un bec lipsă la una dintre blindate ar strica aspectul blocurilor de defilare. Maistrul Vasile este atent ca acestea să rămână doar scenarii, probabilități.

„Aveti probleme electrice la tancul acesta?”, îl întreabă tehnicianul pe unul dintre tanchiştii din blocul de defilare. „ Funcţionează tot? Funcţionează tot. De obicei sunt probleme minore legate de lămpi”, îi răspunde rapid militarul. Domnul Vasile vrea să se asigure şi intră în tanc pentru a verifica tabloul electric.

„Cel mai sensibil la tanc, dacă mă întrebaţi pe mine, este cel mai greu de schimbat un electromotor, trebuie dat agregatul jos”,  spune Vasile Stănculeţ.

Maistrul Vasile Stănculeţ în interiorul unui tanc

Au peste 350 de blindate în grijă

Blindatele formează o coloană de câțiva kilometrii. Oamenii în albastru mișună printre ele și au mereu câte ceva de făcut.  „La tot blocul de paradă pe care-l vedeți s-a lucrat, la ce a fost în bază şi care au avut probleme. Au fost probleme în ziua paradei? Becuri, siguranțe, astea cad mai ușor. Părțile importante sunt remediate dinainte”, spune unul dintre maiștri.

Tehnicienii repară farul unei blindate

Chiar dacă lucrează în armată, maiştri nu au arme. Armele lor sunt uneltele dintr-o trusă de scule pe care le poartă cu mândrie peste tot. Rar pot să spună că nu au rezolvat vreo defecțiune. Chiar dacă n-au piese de schimb la îndemână, găsesc soluția potrivită pentru a pune „roata în mișcare”

Trusa de scule a „doctorilor blindatelor”

La parada militară de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, vor trece prin faţa publicului 400 de mijloace tehnice ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministrului de Interne şi Serviciului Român de Informaţii. Evenimentele de vineri vor începe la ora 11:00, la Arcul de Triumf. 


Citeşte şi:

REPORTAJ: O economistă din Braşov a renunţat la cifre în favoarea jucăriilor croşetate

ANALIZĂ / Ce trebuie să faci dacă vine criza. Sfaturile experților: puneți bani deoparte

Urmărește-ne pe Google News