Salah Abdeslam este cel mai supravegheat prizonier din Franța. Tânărul de 28 de ani a jucat un rol cheie în atacurile care au zguduit Paris pe 13 noiembrie 2015, când 130 de oameni au murit și peste 350 au fost răniți. Rolul exact jucat de acesta rămâne însă un mister, după cum recunoaște și poliția franceză.
El a fost capturat în urma unei operațiuni de amploare, care a avut loc în Belgia, la patru luni de la atacuri. Până acum, el nu a făcut nicio declarație care să-i ajute pe anchetatori să stabilească modul în care aceste atentate au fost organizate fără ca serviciile de securitate să afle despre planurile teroriștilor. A decis să păstreze tăcerea, fără să ofere nici măcar un detaliu care ar putea să îi ajute pe anchetatori.
Abdeslam, care anterior a comis mici infracțiuni, și-a aruncat centura explozivă într-un coș de gunoi din Paris, în timpul atacurilor. Potrivit planului, acesta trebuia să se arunce în aer, însă s-a răzgândit. Poate a renunțat din frică, poate centura a fost defectă sa poate a dorit să planifice un alt atac – motivul nu este clar.
Este cunoscut, însă, faptul că acesta a avut un rol important în pregătirea atacurilor. A închiriat vehicule și apartamente pentru jihadiști și i-a ajutat pe unii dintre ei să ajungă în Europa. În plus, acesta a avut legături și cu celula teroristă care a comis atacurile din Bruxelles, la doar patru zile după arestarea sa.
Cronologia atacurilor din Paris
În seara zilei de 13 noiembrie 2015, trei celule operative formate din câte trei jihadiști au comis mai multe atacuri în Paris. Trei dintre ei s-au detonat în apropiere de stadionul Stade de France, alți trei au atacat restaurantele și cafenelele din arondismentele 10 și 11, iar alți doi teroriști s-au detonat în sala de concerte Bataclan, unde 90 de oameni au murit, în timp ce un al treilea a fost ucis de forțele care au luat cu asalt clădirea.
Adhelhamid Abaaoud, tânărul care ar fi fost creierul atacurilor, a murit în urma unui raid efectuat într-un apartament dintr-o suburbie pariziană, St. Denis, cinci zile mai târziu, alături de alte două persoane. Salah Abdeslam a reușit să fugă. A ajuns la Bruxelles, fiind ajutat de două persoane să fugă cu o mașină. Ei au fost opriți pe drum de polițiști, însă aceștia nu l-au recunoscut pe cel care avea să devină cel mai căutat terorist din Europa. Operațiunea de capturare s-a încheiat patru luni mai târziu.
Aflat în închisoare Fleury-Mérogis, la sud de Paris, Salah Abdeslam este supravegheat 24 de ore din 24. Anchetatorii vor să se asigure că acesta nu va încerca să-și pună capăt zilelor. Familiile victimelor așteaptă însă ca procesul acestuia să înceapă. Avocații lui – Frank Berton în Franța și Sven Mary în Belgia – au renunțat să îl mai reprezinte. Sunt convinși că acesta nu va vorbi, astfel că nu pot să pregătească nicio apărare.
Salah Abdeslam a fost de acord totuși să fie transferat în Belgia, pentru tentativa de a ucide un polițist în cartierul belgian Molenbeek, unde cândva a avut un bar alături de fratele său, Brahim, unul dintre teroriștii care s-au detonat în Paris.
Procesul este programat pentru 18-22 decembrie, însă o instanță din Paris urmează să decidă dacă el poate fi transferat în Bruxelles pentru a fi judecată. Rudele victimelor se tem că acesta va profita de un posibil transfer pentru a evita să revină în Franța.
„De ce acest individ, care nu vorbește cu anchetatorii francezi, cere să fie trimis în Belgia pentru un proces?”, subliniază Gérard Chemla, un avocat care reprezintă mai multe victime și rudele lor. „Trebuie să ne întrebăm dacă nu este o încercare să scape de justiția franceză”, a continuat acesta. Data pentru procesul lui Salah Abdeslam din Franța nu a fost stabilită încă.
Franța, în continuare sub amenințare teroristă
În acest timp, însă, Franța nu a scăpat de amenințarea teroristă. Țara s-a aflat în stare de urgență până în urmă cu două săptămâni, când a intrat în vigoare noua lege antiteroristă, care oferă poliției puteri extraordinare. În cei aproape doi ani de stare de urgență, autoritățile franceze au dejucat 32 de atentate, au efectuat 4.457 de percheziții și au confiscat 625 de arme de foc. Chiar săptămâna trecută, autoritățile franceze au arestat nouă persoane în urma unei operațiuni anteroriste. Au fost și atacuri pe care serviciile de informații și autoritățile nu au reușit să le împiedice, printre care și cel din Nisa, soldat cu peste 80 de morți.
Acum, pe măsură ce Statul Islamic pierde tot mai mult teren în Siria și Irak, apar noi temeri. Și anume că dintre cei câteva sute de cetățeni francezi aflați pe lista de supraveghere, unii vor alege să comită noi atacuri. Procurorul francez Francois Molins afirmă că încă sunt celule teroriste care încearcă să planifice un nou atac, dar sunt așteptate mai degrabă noi atentate comise de „lupi-singuratici”. Aceștia pot folosi vehicule sau cuțițe pentru a ucide – un atac care nu are nevoie de o planificare îndelungată, poate face multe victime și este greu de prevenit.
Soarta francezilor plecați să se alăture grupării teroriste rămâne și ea în centrul atenției. Oficialii estimează că aproximativ 690 de cetățeni francezi se află acum în Siria și Irak, dintre care 250 de femei. La finalul anului 2015, numărul celor plecați să lupte pentru gruparea teroristă se ridica la aproximativ 2.000.
„Mulți nu vor să se întoarcă în Franța din cauza procedurilor legale care îi așteaptă. Însă unele femei, văduve sau însoțite de copii, tind să se întoarcă. Nu trebuie să fim naivi”, a mai spus procurorul francez
Ceremonii de comemorare în Paris
Această zi rămâne una dintre cele mai negre din istoria Franței. Mai multe ceremonii de comemorare sunt organizate astăzi în Paris. Președintele Emmanuel Macron va merge în locurile vizate de atacuri – începând cu Stade de France și încheiând cu sala Bataclan.
El va depune coroane de flori și va ține un moment de reculegere. Nu este așteptat să țină un discurs, preferând să păstreze liniștea în această zi dificilă pentru francezi.