Comandamentul european al armatei americane a publicat imagini cu incidentul de marți dintre o dronă de supraveghere americană și un avion de luptă rusesc, întâlnire care a avut loc deasupra Mării Negre și s-a sfârșit cu căderea dronei.
Înregistrarea video este surprinsă de camera dronei MQ-9 Reaper. Imaginile arată un avion de vânătoare rusesc Suhoi SU-27. Pe măsură ce se apropie, avionul aruncă combustibilul, în tentativa de a intercepta drona americană.
Official footage released by the U.S. Air Force of the collision between a Russian Su-27 and US MQ-9 over the Black Sea. pic.twitter.com/kZaYUyXzVm
— OSINTtechnical (@Osinttechnical) March 16, 2023
VIDEO: Two #Russian Su-27s conducted an unsafe & unprofessional intercept w/a @usairforce intelligence, surveillance & reconnaissance unmanned MQ-9 operating w/i international airspace over the #BlackSea March 14. https://t.co/gMbKYNtIeQ @HQUSAFEAFAF @DeptofDefense @NATO pic.twitter.com/LB3BzqkBpY
— U.S. European Command (@US_EUCOM) March 16, 2023
Într-o altă porțiune a filmării, avionul rusesc trece din nou pe deasupra dronei, și aruncă din nou combustibil.
Comunicatul oficial al Armatei SUA spune că imediat după acest moment, avionul intră în coliziune cu drona MQ-9, iar camera de luat vederi a acesteia nu mai filmează, timp de aproximativ 60 de secunde. Coliziunea nu este surprinsă de imagini.
Apoi, camera își revine, moment în care imaginile arată că una dintre palele elicei este deteriorată. Materialul video, spune comunicatul oficial, a fost scurtat, dar el „surprinde evenimentele în ordinea în care s-au desfășurat”.
Armata SUA a declarat miercuri că drona MQ-9 Reaper efectua o misiune tipică de recunoaștere, marți dimineață, când a fost interceptată de două avioane de luptă rusești Su-27 la aproximativ 75 de mile sud-vest de peninsula ucraineană Crimeea.
Un oficial militar american de rang înalt a declarat pentru New York Times că drona MQ-9 decolase marți dimineață de la baza sa din România pentru o misiune de recunoaștere care durează de obicei între nouă și zece ore. Deși MQ-9 Reapers pot transporta rachete Hellfire, această dronă nu era înarmată, a precizat oficialul.
Oficialii americani au spus că avioanele ruse au aruncat combustibil și au zburat în fața dronei, înainte ca unul dintre ele să lovească elicea acesteia și să o forțeze să amerizeze.
Rusia a oferit propria versiune a incidentului, spunând că aeronava americană nu a fost atinsă și că s-a prăbușit de una singură. Drona, au mai spus rușii, se îndrepta spre granița rusă cu transponderul de identificare oprit, contrar instrucțiunilor pe care Rusia le-a emis pentru spațiul aerian deasupra operațiunilor sale militare din Ucraina.
Doi oficiali americani au declarat pentru CNN că, înainte ca drona să cadă în apă, operatorii au șters de la distanță software-ul sensibil al dronei, reducând riscul ca materialele secrete să cadă în mâinile Rusiei.
Miercuri, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, John Kirby, a declarat pentru CNN că drona nu a fost recuperată și că nu este sigur că SUA vor reuși să o recupereze, ținând cont de adâncimea apei în acea zonă.
Moscova a precizat că va încerca să recupereze epava dronei, iar doi oficiali au declarat miercuri că Rusia a ajuns la locul prăbușirii dronei MQ-9 în Marea Neagră.
andrei.v.c • 17.03.2023, 15:37
e comic cum sua a asteptat ca rusia sa nege ca mai apoi sa publice filmuletul, doar pentru a dovedi iar ca rusii nu stiu decat sa minta