- Afirmațiile primarului Neculai Miron că boala provocată de coronavirus este doar „o gripă severă” și „că anumite companii farmaceutice se îmbogățesc pe spinarea populației”, nu se bazează pe nicio probă.
Aproximativ 500 de părinți și elevi au participat miercuri la „Marșul Dreptului la Educație”, împotriva învățământului online. Protestatarii au pornit din centrul comunei Bosanci, din fața Căminului Cultural, spre comuna Ipotești, unde alte câteva zeci de elevi și părinți li s-au alăturat. Cu toții au mers apoi la Inspectoratul Școlar Județean Suceava, pentru a transmite conducerii instituției mesajul că un act educațional „eficient se face doar cu prezența fizică”.
La întâlnirea cu conducerea IȘJ Suceava, a participat și primarul comunei Bosanci, care a făcut mai multe declarații antivacciniste.
Mâine, poimâine veniți cu certificatul verde și ne impuneți să nu intrăm în instituție. Eu, ca primar, nu sunt vaccinat și nici nu mă vaccinez atâta vreme cât medicii specialiști din localitate și din Suceava mi-au spus că ei și familiile lor nu se vaccinează. Cum puteți să ne impuneți nouă sau cadrelor didactice să ne vaccinăm pe ceva experimental?
Neculai Miron, primarul comunei Bosanci:
Potrivit înregistrării publicate pe YouTube de Monitorul de Suceava, edilul și-a continuat pledoaria antivaccinistă, acuzând „interese economice”.
„Din fază incipientă trebuie trataţi oamenii, nu să se urmărească interese economice în vânzarea vaccinurilor achiziţionate la preţuri exorbitante şi să justifice aceste vaccinuri, aşa cum spuneau consătenii mei, punându-se presiune asupra cadrelor didactice, asupra populaţiei să se vaccineze”, a spus edilul.
Mai mult, acesta a susținut că boala nu ar fi nimic mai mult decât o formă de gripă și că medicamentul Arbidol, comercializat în spațiul Federației Ruse, dar neaprobat la nivelul Uniunii Europene și al Statelor Unite, este eficient în tratarea COVID-19.
„Avem consilier din cadrul Primăriei Bosanci care lucrează la ATI la Suceava. Suntem conştienţi şi suntem informaţi de ceea ce se întâmplă în secţia ATI de la Suceava. Sunt 18 paturi la ATI Suceava, atât. Şi acolo sunt trataţi oamenii. Toţi cei care au fost trataţi cu Arbidol sunt trataţi şi nu au nicio problemă. Este o gripă severă, este o gripă accentuată şi poate fi tratată într-un mod normal fără a cheltui miliarde pe lucruri care nu folosesc la nimic”, a mai afirmat Neculai Miron.
Primarul a susținut și faptul că desfășurarea cursurilor în format online reprezintă o încălcare a dreptului elevilor la educație și a preluat inclusiv teza „profitului marilor companii farmaceutice” obținut în urma testării populației.
„Noi facem tot posibilul să mediem aceste încălcări flagrante ale guvernanților, cu privire la principiile fundamentale ale libertății, ale democrației, încălcări care le îngrădesc copiilor dreptul la educație. Guvernanții trebuie să militeze pentru testarea persoanelor care sunt infectate. Vedem că anumite companii farmaceutice se îmbogățesc pe spinarea populației și cred că este nedrept. Un test costă 300 de lei, 200 de lei, sume care sunt peste puterea financiară a populației. De asemenea, Guvernul trebuie să asigure medicamentele necesare pentru tratarea bolnavilor de COVID-19″, a transmis edilul.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro