Pe 22 ianuarie, situl arheologic Sarmizegetusa Regia a fost închis pentru tăierea și extragerea unor arbori marcați, care ar pune viața vizitatorilor în pericol. Dar o investigație Agent Green arată că bună parte din arborii respectivi nu erau deloc bolnavi și că existau și copaci care au distrus zidurile cetății.
Și, de cele mai multe ori, activitățile de defrișare sunt acoperite de hârtii. Problema e cum se întâmplă lucrurile în teren. Astfel că discuția din teren între activiștii Agent Green și administratorii sitului s-a învârtit mai degrabă în jurul definiției din dicționar a cuvântului „defrișare” decât pe gravitatea acțiunilor dintr-o zonă protejată.
Dezastru în situl UNESCO Sarmizegetusa Regia from AGENT GREEN on Vimeo.
„Avem niște activități forestiere agresive în niște zone care ar trebui protejate și avem niște activități care sunt acoperite de niște oameni care fie nu știu să-și facă meseria, fie au făcut-o cu rea intenție. Fie au făcut-o emițând niște documente, considerând că un sit de importanță mondială din patrimoniul UNESCO poate să fie tratat ca orice parcelă de pădure în care intri cu niște utilaje forestiere și te apuci să extragi niște arbori”, spune Andrei Ciurcanu, la Interviurile Libertatea Live.
Au intrat cu tractoarele în zona sacră
„Tăierile arborilor vor fi supravegheate de către arheologi ai Muzeului de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca și de către arheologi ai Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva”, este răspunsul dat de Administrația Sarmizegetusa Regia pe pagina de Facebook unui utilizator îngrijorat de felul cum se fac tăierile.
„Cum poți să protejezi și să administrezi un sit de importanță mondială, insist pe chestia asta, o să râdă cei de la UNESCO de noi, când permiți unor utilaje cum este taf-ul, care este un tractor articulat forestier care are până la 10 tone. Un tractor dintr-ăla, cum permiți să intre prin mijlocul sitului și să se apuce să facă niște extrageri de arbori. Ajungem și la chestiunea cu arborii. L-am auzit pe domnul Strylynskei că este o pădure scăpată de sub control. Ce înseamnă o pădure scăpată de sub control? În general, natura e scăpată de sub control. Adică ce-ar fi să ne apucăm noi să tăiem toate pădurile pentru că, nu-i așa, pădurea se regenerează, de la mama natură, ea știe foarte bine să-și facă un anumit ciclu, știe ce trebuie să scoată, ce trebuie să moară. Ce-ar fi să ne apucăm să tăiem tot?”, a mai spus revoltat Andrei Ciurcanu, care va continua, alături de echipa de la Agent Green, să le ceară autorităților să oprească această defrișare de la Sarmizegetusa.
Citește și:
Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia va fi scanată din avion. Arheologii vor să descopere vestigiile ascunse în pământ