Armata și Poliția s-au raliat apelurilor opoziției boliviene de a-și prezenta demisia.
Renunţ la postul meu de preşedinte.
Evo Morales, președintele demisionar al Boliviei
Evo Morales a anunțat că demisionează în cadrul unui discurs televizat. Aflat la putere din 2016, liderul indigen în vârstă de 60 de ani a renunțat la funcție, după ce au avut loc mai multe înfruntări între manifestanți și forțele de ordine. De asemenea, mai mulți miniștri și deputați bolivieni și-au dat demisia, notează Agerpres.
Mai mult, șeful armatei, Williams Kaliman, i-a cerut lui Evo Morales „să renunţe la mandatul său prezidenţial pentru a permite pacificarea şi menţinerea stabilităţii, pentru binele Boliviei noastre”.
Val de bucurie după demisia lui Evo Morales
Sute de bolivieni au umplut duminică piaţa Murillo din La Paz, din faţa palatului prezidenţial, pentru a sărbători demisia lui Evo Morales, care a condus ţara timp de aproape 14 ani.
Criza politică s-a adâncit duminică în Bolivia, unde greva generală şi manifestaţiile paralizează activitatea de aproape zece zile, într-un climat de violenţă şi de înfruntări între cele două tabere.
Trei oameni au murit și alți 383 au fost răniți în urma protestelor violente care au avut loc de trei săptămâni în statul bolivian.
Evo Morales, susținut de liderii din Venezuela, Argentina și Cuba
Preşedintele Venezuelei Nicolas Maduro, noul preşedinte ales argentinian Alberto Fernandez, precum şi şeful statului cubanez Miguel Diaz-Canel au condamnat duminică „lovitura de stat” din Bolivia, după demisia preşedintelui Evo Morales.
Cuba este primul stat din America Latină care a denunţat o „lovitură de stat violentă şi laşă a dreptei împotriva democraţiei în Bolivia”.
Preşedintele cubanez Miguel Diaz-Canel şi-a exprimat „condamnarea energică a loviturii de stat” într-o postare pe Twitter, precizând că „lumea trebuie să se mobilizeze pentru viaţa şi libertatea lui Evo”, sub hashtag-ul #EvoNoEstasSolo (Evo, nu eşti singur).
„Condamnăm categoric lovitura de stat produsă împotriva fratelui preşedinte Evo Morales”, a scris Nicolas Maduro pe Twitter.
De asemenea, preşedintele ales argentinian, Alberto Fernandez, a susținut că „lovitură de stat” a condus la demisia președintelui bolivian Evo Morales.
„În Bolivia a avut loc o lovitură de stat produsă de acţiunea comună a unor civili violenţi, a personalului de poliţie care s-a demobilizat şi a pasivităţii armatei. Este o lovitură împotriva preşedintelui @evoespueblo, care anunţase un nou proces electoral”, a scris pe Twitter Fernandez.
Mexicul îi oferă azil lui Evo Morales după demisie
Ministrul mexican de externe Marcelo Ebrard a declarat că 20 de membri ai guvernului şi ai parlamentului boliviene au fost primiţi în ambasada sa din La Paz şi i-a oferit azil şi preşedintelui demisionar Evo Morales.
„Mexicul, în conformitate cu tradiţia sa de a oferi azil şi de neintervenţie, a primit 20 de oameni din executivul şi legislativul boliviene în reşedinţa sa oficială din La Paz şi a decis, de asemenea, dacă o va solicita, să-i ofere azil lui Evo Morales”, a postat şeful diplomaţiei mexicane pe Twitter.
foto: EPA