La Mate, au dat foile goale!
Candidaţii care au ratat sesiunea de vară a bacalaureatului şi sunt acum în focurile examenelor au susţinut, ieri, a doua probă scrisă la matematică sau istorie. Imediat după terminarea testării, profesorii examinatori s-au arătat dezamăgiţi, şi asta pentru că mulţi candidaţi au părăsit sala de examen foarte repede, dând foile goale. “La această probă au fost eliminaţi opt candidaţi (n.r. – pentru fraudă). Dar am înregistrat un alt fenomen: mulţi tineri au părăsit sala după o oră şi jumătate fără să fi scris nimic pe foile de examen”, a declarat inspectorul general şcolar al Capitalei, prof. Cristian Alexandrescu. Acesta spune că elevii nu s-au pregătit nici pentru această sesiune şi deoarece nu au avut posibilitatea să copieze s-au văzut nevoiţi să plece din examen.
Mii de profesori au renunţat la catedră
Dezastrul din educaţie îşi poate găsi justificarea şi în faptul că, în cinci ani, 25.000 de profesori au renunţat la catedră! Mulţi dintre aceştia au fost concediaţi, iar restul s-au îndreptat către alte domenii, mai bănoase. Potrivit unor date prelucrate de portalul Econtext.ro, 24.365 de dascăli au ieşit din sistemul educaţional, în perioada 2006-2010, iar cea mai mare parte din aceştia, respectiv 22.473 de cadre didactice, au abandonat acest sistem imediat după izbucnirea crizei.
Perlă la Bac: «Trăsături ale genului epic: blondă, 60-90-60, ochi albaştri»
Nici la cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat nu au lipsit celebrele perle. Iată câteva exemple de luni, de la limba şi literatura română: • “Trăsături ale genului epic: blondă, 60-90-60, ochi albaştri – frumos gen epic”. • “Ghiţă înjură strâmb”. • “De mă voi scula premiul am să poftesc şi eu!”. • “Moara cu noroc începe într- o zi când Mara şi-a deschis moara”. • “Mara organizează un concurs pentru toţi care veneau la moară”. • “Într-o zi, vine la Moară Gheorghiţă şi Ana, copiii lui Mara”.
Ce se schimbă în anul şcolar 2011-2012
Noul an şcolar va debuta cu o serie de modificări atât pentru elevi, cât şi pentru profesori. Iată care sunt cele mai importante:
• Anul şcolar va fi organizat în continuare pe semestre, dar vacanţa de iarnă va fi mai lungă cu o săptămână. Primul semestru va începe pe 12 septembrie şi se va încheia pe 23 decembrie 2011, iar cel de-al doilea va fi între 16 ianuarie şi 22 iunie.
• O noutate e şi introducerea unui program intitulat “Şcoala Altfel”, adică o săptămână de activităţi extraşcolare, organizată înaintea vacanţei de primăvară.
• Elevii care din toamnă vor intra în clasa a V-a vor sta în gimnaziu cu un an mai mult, adică cinci, în loc de patru, inclusiv clasa a IX-a. La finalul clasei a IX-a, evaluarea se va realiza la şase probe, una fiind specifică minorităţilor naţionale. Se vor da probe scrise la limba şi literatura română, limba maternă, o alta transdisciplinară la matematică şi ştiinţe, dar şi la o limbă de circulaţie internaţională. De asemenea, evaluarea include şi o probă practică de utilizare a calculatorului, precum şi o probă orală transdisciplinară de evaluare a competenţelor civice şi sociale. Rezultatele evaluării se exprimă printr-un punctaj, similar testelor internaţionale.
• Elevii vor avea un portofoliu, adică un fel de “carte de vizită” ce va conţine informaţii detaliate despre performanţele fiecăruia în parte. Liceele căutate, cu un număr de candidaţi mai mare decât locurile disponibile, vor putea organiza un examen separat. Admiterea se va face luând în calcul, în proporţie de 70%, portofoliul educaţional al elevului, media de absolvire a învăţământului obligatoriu, precum şi media la probele de la evaluarea naţională de la sfârşitul clasei a IX-a şi, în proporţie de 30%, nota obţinută la proba de admitere stabilită de unitatea de învăţământ.
• Aspiranţii la profesia de dascăl vor scăpa de examenul de titularizare. Fiecare instituţie dornică să angajeze personal didactic va organiza propriile examene şi interviuri.