Groparii pot fi acuzaţi de furt şi profanare de morminte

Indiferenţa faţă de canoanele bisericeşti îi poate costa scump pe groparii iresponsabili care au ars rămăşiţele pământeşti ale unor oameni îngropaţi în urmă cu cel puţin şapte ani. În primul rând, e vorba de furt calificat, ne-au spus sursele noastre, pentru că au luat din morminte ceva ce nu e al lor, faptă pentru care ar putea sta după gratii între 3 şi 15 ani. Distrugerea osemintelor, o altă faptă penală, considerată agravantă în acest caz, ar putea fi încadrată la profanare de morminte, infracţiune prevăzută de Codul Penal cu închisoare de la trei luni la şase ani. (Cristian Burcioiu)

Fragmentul osos este un humerus uman

Osul recuperat de reporterii ziarului Libertatea din cazanul de gunoi e un humerus (n.r. – partea dintre umăr şi cot). Specialiştii în antropologie care l-au examinat ne-au confirmat că e un fragment osos uman care, judecând după inserţiile musculare puternice, proeminente, a aparţinut unui bărbat de vârstă medie. Din păcate, Libertatea nu deţine un act care să demonstreze aceste aprecieri ştiinţifice, deoarece expertizele medico-legale de acest gen se efectuează numai la cererea şi cu aprobarea instituţiilor statului, respectiv Poliţie, Parchet sau Justiţie. Doar în aceste din urmă cazuri se eliberează certificate constatatoare. (Cristian Burcioiu)
Bucata de os găsită într-un tomberon dintr-un cimitir de pe lângă Bucureşti este un humerus, adică partea dintre umăr şi cot (foto dreapta)

fotografii: Vlad Chirea

Urmărește-ne pe Google News