- Gabriela Firea a propus, în 2017, înfiinţarea a 22 de companii municipale
- Peste jumătate dintre membrii Consilului General al Capitalei au aprobat înfiinţarea firmelor
- Curtea de Apel a decis, joi, că hotărârea de înfiinţare a companiilor municipale nu a fost luată corect
- Hotărârea avea nevoie de aprobarea a 66% dintre consilierii generali, adică de două treimi
După ce Curtea de Apel București a decis anularea tuturor hotărârilor de înființare a companiilor Primăriei Capitalei, primarul Gabriela Firea anunţă că nu va desfiinţa niciuna dintre firme.
„Decizia de ieri nu crează niciun efect. Aceste societăţi sunt legale, funcţionează şi vor funcţiona în continuare, ele nu pot să fie desfiinţate. S-ar întrerupe toată activitatea de consolidare a clădirilor cu risc seismic, reparaţii de drumuri, de străzi, de şosele, toate aceste activităţi sunt deja demarate de un an şi jumătate”, a explicat Gabriela Firea.
Decizia magistraţilor a venit la capătul unui proces intentat de consilierii generali ai Uniunii Salvaţi România. Liderii USR au susţinut de la bun început că înfiinţarea unor companii municipale trebuie hotărâtă cu acceptul a două treimi dintre consilierii generali ai Capitalei. În schimb, majoritatea formată din consilierii PSD şi ALDE a decis că aceste firme pot fi înfiinţate cu acceptul a doar 50% + 1 din numărul total de consilieri.
„Admite recursurile formulate. Casează în parte sentinţa atacată şi anulează actele administrative contestate în cauză”, este decizia pronunţată de magistraţi în data de 22 noiembrie.
Gabriela Firea spune că instanţa nu a precizat cum să fie aplicată această decizie, astfel că toate companiile înfiinţate anul trecut, la propunerea sa, vor continua să funcţioneze.
„Decizia Curții de Apel nu ține loc de act juridic de desființare a companiilor. Curtea de Apel nu spune nicăieri că aceste companii sunt ilegale, USR folosește această decizie ca o arma politică împotriva bucureștenilor, nu împotriva mea. Eu azi sunt primar, mâine poate nu mai sunt”, a subliniat Primarul General.
Edilul a mai explicat că dacă s-ar desfiinţa aceste companii, toate lucrările şi toate acţiunile s-ar bloca, s-ar întrerupe consolidările blocurilor cu bulină, asfaltările, îngrijirile la domiciliu, dezvoltarea IT, şi aşa mai departe.
Companiile înfiinţate de Primăria Capitalei în anul 2017:
- Compania Municipală Consolidări
- Compania Municipală Medicală
- Compania Municipală Eco Igienizare
- Compania Municipală Protecţie Civila şi Voluntariat
- Compania Municipală Parking
- Compania Municipală Străzi, Poduri şi Pasaje
- Trustul de Clădiri Metropolitane SA
- Compania Municipală Dezvoltare Durabilă
- Compania Municipală Imobiliară
- Compania Municipală Managementul Traficului
- Compania Municipală Iluminat Public
- Compania Municipală Intreţinerea Arborilor şi Spaţiului Verde
- Compania Municipală Tehnologia Informaţiei
- Compania Municipală Pază şi Securitate
- Compania Parcuri si Grădini
- Compania Municipală Publicitate şi Afişaj
- Compania Municipală Agrement
- Compania Municipală Energetică S.A
- Compania Municipală Protecţie Civilă şi Voluntariat S.A
- Compania Municipală Turistică S.A
- Compania Municipală Managementul Transportului S.A
- M. Cimitire Bucureşti S.A.
Cele 22 de companii municipale au fost înființate în 2017 din dorința primarului Gabriela Firea de a schimba modelul administrativ. De atunci, Primăria Capitalei a aprobat majorări succesive de capital ale acestor companii, până la aproximativ două miliarde lei. Bugetul cumulat al companiilor municipalităţii este de 1,2 miliarde lei, şi au deja câteva mii de angajați. Acestea se ocupă, printre altele, de administrarea parcărilor, iluminatul public, întreținerea străzilor, semaforizare, construcţii de locuinţe, sau cimitire.
FOTO: INQUAM PHOTOS/GEORGE CĂLIN
CITEȘTE ȘI:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro