În anul Centenarului, când ţara noastră sărbătoreşte 100 de ani de la Marea Unire, Editura Litera a publicat „Marea istorie ilustrată a României şi a Republicii Moldova”, o lucrare care conţine 12 ani de cercetare şi muncă din partea istoricilor. Proiectul a fost coordonat de Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române.
”Aceasta este o istorie a unui singur popor, dar și o istorie reunită a românilor din cele două state românești de azi, state care, din păcate, nu-i adăpostesc nici ele pe toți românii. Această carte de istorie este însă menită să învingă uitarea și să conducă la frângerea risipirii noastre. Să ne amintim mereu că „Hora Unirii“ a scris-o moldoveanul Vasile Alecsandri și să încercăm să ne cuprindem cu toții „de acel farmec sfânt“ al iubirii de popor și de țară, de țara noastră, care, oriunde ar fi ea, se numește Țara Românească. Până o vom avea din nou întreagă pe hartă, se cuvine să o purtăm în suflete și astfel nimic nu va fi pierdut”, spune Ioan-Aurel Pop.
Volumul ”Marea istorie ilustrată a României și a Republicii Modova”, are peste 800 de pagini color şi conţine, pe aproape fiecare pagină, câte o ilustraţie menită să exemplifice parte a istoriei României.
„Este rezultatul activităţii domnilor Ioan-Aurel Pop şi Ioan Bolovan, prorector al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, care au înjghebat acest colectiv şi ne-au prezentat lucrarea. Cartea poartă acest nume fiindcă istoria României este una mare, imensă, dar, în acelaşi timp, lucrarea este cea mai mare de acest fel realizată vreodată. Scopul nostru a fost, în acelaşi timp, să facem cea mai frumoasă carte de istorie, iar pentru asta şi-au adus contribuţia o mulţime de specialişti”, a declarat, pentru Libertatea, Anatol Vidraşcu, directorul general al Editurii Litera.
La festivitatea de lansare a participat şi procurorul general al României, Augustin Lazăr, care a apreciat atât calitatea tiparului, cât şi acurateţea evenimentelor istorice descrise în această lucrare.
„Este obligatoriu să ne cunoaştem istoria, aşa cum a fost ea, de aceea consideră că este o lucrare deosebit de importantă şi recomand oricui este interesat să afle prin ce schimbări a trecut acest neam, să o citească. Iar faptul că aceasta conţine atât de multe ilustraţii ajută şi mai mult la înţelegea trecutului nostru”, a declarat Augustin Lazăr, pentru Libertatea.
Citește și:
CAMPANIE LIBERTATEA/Sindromul Italia. Copii bolnavi de dor de mamă. Poveștile care ar putea să ne ajute să înțelegem și, poate, să reparăm (VIDEO)
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro