„Crăciun fericit!” scris în Braille seamănă cu o dantelă. Felicitarea se citește cu vârful degetelor, plăcinta cu brânză se miroase, bradul se ia în brațe, bucuria se simte cu inima, lipindu-ți fața de umărul învățătoarei.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 16

Sărbătorile au umplut cu arome și cu muzică sala de festivități a Școlii pentru Deficienți de Vedere din București. Elevii, ajutați de profesori și de părinți, au pregătit din timp tot felul de bunătăți și podoabe pentru Crăciun.

3 lei felia de prăjitură cu mere, 5 lei porția de mămăligă și cârnați. Din banii strânși, elevii vor merge în excursie la Castelul Bran. Anul trecut, au vizitat o salină.

Tema din 2018 a târgului au reprezentat-o decorațiunile pentru masa de Crăciun: pahare pictate, cănuțe comestibile, cununițe de brad, cu lumânărele, solnițe cu nas de ren. Copiii vând chiar ei la tarabe, asistați de mame sau de profesoare.

O felicitare sinceră pentru primar

Primarul Sectorului 2, Gabriel Mutu, a venit și el să dea o tură printre artefactele copiilor. A cumpărat felicitări. A scos portofelul, a plătit. Fetița de la tarabă a luat banii și i-a apropiat foarte tare de ochi, să vadă câți sunt.

„Am primit de la Primărie tot ce am cerut, pentru copii. Le-am explicat de ce avem nevoie de o imprimantă Braille sau de o imprimantă termografă și ne-au dat banii”, povestește directoarea școlii, Cosmina Cazan. Dotările de ultimă generație sunt mândria ei, ca șef de instituție. Nu trebuie să se zgârcească la hârtie Braille, din care copiii consumă multă la lecții. O foaie Braille valorează cât cinci coli obișnuite.

Gutuia, cadoul Veverițelor

În jur de 200 de elevi sunt la Școala pentru Deficienți de Vedere. Dintre aceștia, 40 stau la internat. Copiii provin din București sau din județe din Muntenia, Moldova și Dobrogea. Cel mai mic dintre ei are 3 ani, cel mai mare – 15 ani.

La târg au venit să cumpere rude și prieteni ai elevilor, așa că atmosfera a fost de petrecere în familie. Iar când pe scenă au urcat Veverițele Năzdrăvane, toată lumea a început să se legene și să danseze. Veverițele sunt deja celebre, după un loc trei câștigat la un concurs TV. Iar acum se antrenează pentru apariția la Românii au talent.

 

Gutuia cântată  de Veverițe e o gutuie adevărată, întinzi mâinile și o simți în podul palmei, întorci capul și o zărești luminând iarna. E un cântec pe care îl vezi. Poți să atingi fiecare notă, ca pe un alfabet vrăjit, dacă întinzi mâinile în aer. Și fiecare notă e bucurie. Așa sună colindele la Școala pentru Deficienți de Vedere.

„Suntem peste cei din Viena!”

Elevii mai mici au venit în costume de serbare, fetițele își rotesc rochițele de prințesă. Unele și-au adus și păpușile la târg, în plimbare. Toată lumea mânâncă în picioare plăcinte sau cremă de nuci și bea ceai. La tarabele cu negrese și fursecuri s-au format cozi pofticioase.

„Noi îi pregătim pe copii pentru integrarea în societate cât de bine putem. Școala pentru Deficienți de Vedere din Viena are dotările noastre din urmă cu câțiva ani. Deci suntem înaintea lor”, spune Cosmina Cazan. Unde simte directoarea școlii că mai e de lucru? La consilierea părinților. „Să fie făcută în așa fel încât părintele să înțeleagă că pe primul loc nu e confortul lui, ca părinte, ci interesul copilului”.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News