Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea s-a declarat „foarte surprinsă de ce se discută în spațiul public” în legătură cu spitalele regionale.

„În august 2014 avem o hotărâre de guvern prin care se dorește construcția a trei spitale cu fonduri europene. Valoarea acestor spitale a fost estimată la 100 de milioane de euro. 300 milioane de euro pentru cele trei spitale. Vreau să fac mențiunea că această estimare se referea doar la partea de construcție, fără dotare. Până în decembrie 2016 nu se întâmplă nimic. În 5 decembrie 2016 se semnează un acord de servicii de consultanță pentru pregătirea documentației necesare construcției celor 3 spitale, acord de servicii de consultanță semnat între Ministerul Sănătății și Banca Europeană de Investiții. Până în septembrie 2017, consultanții nu au luat legătura cu Ministerul Sănătății. Apoi, tot în septembrie 2017 se emite o hotărâre de guvern pentru preluarea terenului necesar construcției Spitalului Regional Iași, în octombrie 2017 pentru Spitalului Regional Cluj și Craiova. În 2018, în luna mai, a fost aprobată și hotărârea de guvern prin care se transferă o nouă porțiune de teren pentru Spitalului Regional Craiova. Sunt mai multe etape care au fost parcurse începând cu ianuarie 2018. În luna martie 2018 se definește structura medicală a fiecărui spital regional”, a spus Pintea, la Guvern.

Ea a precizat că în luna decembrie 2018, drafturile studiilor de fezabilitate au fost predate Ministerului Sănătății.

„Estimarea valorică propusă de către consultanții Băncii de Investiții este de aproximativ 400 de milioane de euro pentru un spital. Și pentru că în 2018 au fost prezentate drafturile spitalelor regionale și pentru că aveam această estimare, Ministerul Sănătății, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Fondurilor Europene au început discuții referitoare la partea de confinanțare”, a mai spus Pintea.

În ceea ce privește celelalte 5 spitale regionale promise de PSD în campania electorală din anul 2016, Sorina Pintea a spus că și acestea vor fi construite „din alte surse”, inclusiv parteneriate public-private – cazul spitalului ce ar urma să fie construit la Brașov.

„Se vor construi aceste spitale, indiferent de polemica din jurul lor. Nu la termenele pe care consultanții BEI le-au stabilit inițial, dar se vor construi”, a ținut să sublinieze Sorina Pintea.

Rovana Plumb: „În momentul de faţă, 150 de milioane de euro alocate pentru cele trei spitale regionale acoperă doar documentaţia tehnică”

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a declarat, la rândul ei, că România are alocate, pe exerciţiul financiar 2014 – 2020, pentru trei spitale regionale – de la Iaşi, Craiova şi Cluj-Napoca, 150 de milioane de euro, bani care acoperă doar documentaţia tehnică.

„În momentul de faţă, 150 de milioane de euro alocate pentru cele trei spitale regionale acoperă doar documentaţia tehnică, pentru că suma totală necesară a finaliza aceste trei spitale regionale, conform devizelor estimative propuse de Banca Europeană de Investiţii, este de 1,2 miliarde de euro”, a precizat Rovana Plumb, la Palatul Victoria.

Guvernul are în vedere construirea spitalului regional de urgenţă de la Constanţa ca un obiectiv spitalicesc cu „un caracter atât public, cât şi militar”, după modelul aplicat de MApN în cazul achiziţiei unor echipamente, a declarat şi ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

„Rolul meu în această discuţie (…) este acela de a susţine în mod, să spunem aşa financiar, partea de cofinanţare pentru a completa bugetele necesare acestor spitale regionale, (…) pentru a asigura derularea prin alte metode, s-a dat exemplul aici unor implementări în sistem parteneriat public-privat pentru anumite spitale şi, desigur, un al treilea model (…) – şi anume încercarea şi a unui alt sistem de implementare; ca model avem spitalul regional de urgenţă de la Constanţa, care să poată fi atribuit într-un sistem similar modului în care anumite echipamente se achiziţionează în zona Ministerului Apărării. (…) Am văzut în spaţiul public anumite interpretări eronate vizavi de bugetul alocat MApN – şi anume cei 2% din PIB, nu se afectează cu absolut nimic angajamentele asumate de MApN pentru România în calitatea noastră de stat membru NATO. Deci, sunt alocări suplimentare, pentru ca acest obiectiv spitalicesc să fie realizat cu un caracter atât public, cât şi militar”, a spus Eugen Teodorovici, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, având ca temă principală stadiul privind realizarea spitalelor regionale asumate prin programul de guvernare.


Citeşte şi:

Tolo: Dacă Tudorel Toader, și nu Augustin Lazăr, ar fi refuzat eliberarea unui deținut politic, pe câte voci reîntărite i-am fi cerut demisia?

 
 

Urmărește-ne pe Google News