Hackerul Alb a fost invitatul la interviurile Libertatea LIVE. Acolo ne-a dezvăluit şi care este povestea reală a românilor care au spart severele NASA. Interviul integral îl puteți urmări aici:

Reporter: Ce înseamnă un hacker alb?

Andrei Avădanei : “Un hacker alb este acea persoana care se ocupa cu identificarea atacurilor şi vulnerabilităţilor dintr-o companie, din aplicații,  înaintea infractorilor cibernetici. Cu alte cuvinte, ne protejează şi încearcă să ne ajute înainte ca un incident informatic să aibă loc. Avem aceleași cunoștințe ca un infractor cibernetic. Noi ne folosim cunoștințele într-un scop etic, ei le folosesc pentru a obține beneficii în mod nelegitim. “

Reporter: Care sunt atacurile care ne afectează pe noi, oamenii obișnuiți?

Andrei Avădanei : ” Luna aceasta au fost foarte multe atacuri în domeniu. M-aș opri la două dintre ele. Există atacatori care infectează calculatoarele noastre şi apoi cer bani ca să poți accesa din nou datele de pe calculator. Din punctul meu de vedere, este cel mai dureros atac. De ce? Pentru că are un impact direct. Dacă ai fotografii din excursii, documente de la serviciu, toate acestea devin inaccesibile. Nu le mai poți recupera dacă nu plătești o răscumpărare. Noi nu recomandăm plata acestor bani pentru că nu există garanția recuperării bunurilor. Cel ma bine este să ai un backup, o clonă la toate documentele importante pentru tine, într-un hard disk extern şi să le stochezi acolo. Aşa ești sigur că indiferent de ce se întâmplă pe calculator nu o să le pierzi niciodată.”

Reporter: Cum ne protejăm?

Andrei Avădanei: ” De cele mai multe ori, toate aceste atacuri vin prin mesaje care par că sunt trimise de persoane aproape nouă. Dacă primești un mesaj în engleză de la un coleg de serviciu, de ce ai deschide e-mailul acela, de ce ai da click, cel mai probabil ar fi trebuit să vorbiți în limba română, nu? Lucruri de genul acesta îl ajută pe infractor să-ţi infecteze calculatorul.”

Reporter: Ce alte pericole mai sunt în era internetului?

Andrei Avădanei: ” Obiectele inteligente. Putem să ne gândim la ceasuri inteligente, ușă inteligentă, sisteme de alarme, sisteme de protecție, sisteme de înregistrare audio. Toate aceste dispozitive nu au fost reglementate până acum, nu avut vreo reglementare din partea instituțiilor guvernamentale şi acum ne trezim că sunt sute , milioane de obiecte pe care atacatorii le pot folosi ca să ne spioneze în casă. S-au inventat cafetiere care au cameră video. De ce ai avea nevoie de o cameră video la o cafetieră? Eu chiar nu știu.”

Reporter: Ce crezi despre hackerii care au spart serverele NASA?

Andrei Avădanei: Cred că 90 la sută dintre cele situații sunt siteuri uitate de NASA sau de entități mari. Ele zac acolo, uitate, din anii 90, cu cunoștințele de securitate de atunci, care erau infime în comparație cu zilele noastre. Aş putea spune că nu erau niște incidente fenomenal de complexe din punct de vedere tehnic. Mai degrabă, sunt niște incidente asupra unei entități cu reputație şi asta le conferea greutate.”

Reporter:  Pot infractorii cibernetici să treacă în tabăra hackerilor albi?

Andrei Avădanei: ” De cele mai multe ori se întâmplă când încep să apară familia, copiii, niște responsabilități, când îţi dorești să dormi liniștit noaptea. În schimb, dacă ai fost prins este un pic mai greu. În final, eşti etichetat ca fiind un infractor cibernetic. Ai fost arestat, poate stai câteva luni, poate chiar ani, la închisoare şi e un pic mai greu să ieşi din zona acesta de etichetare. Există câteva cazuri în România de persoane care au fost prinse, s-au reprofilat şi au început să lucreze ca hakeri albi. Nu încurajez pe nimeni să joace fisa asta. Există cazuri pozitive, dar şi situații în care anumiți infractori cibernetici au stat ani de zile la închisoare.”

Reporter:  Tu organizezi DefCamp, o competiție de hacking. Ce se întâmplă acolo?

Andrei Avădanei: ” Avem undeva la 1300 de participanți. Vin din aproape 40 de ţări. Am 10 competiții pregătite. Una dintre ele se referă la spargerea unui bancomat. Noi am pregătit un ATM, aşa cum arată cel de pe stradă, ce va conține anumite vulnerabilități. Tu, ca participant la competiție, poţi să-ţi testezi cunoștințele şi să încerci să furi banii din ATM.  Mai avem o probă în care testăm infrastructura critică: hidrocentrale, sisteme electrice, sisteme feroviare care au grijă ca trenul să meargă pe sine. La DeCamp avem machete la scară mică care imită aceste sisteme. Tu poţi să faci un oraş să nu mai aibă electricitate, poţi să ataci sistemul feroviar şi să fac un tren să deraieze.

CITEŞTE ŞI:

EXCLUSIV. Opt comisari europeni în nici două luni. De ce ,,descind” oficialii U.E. în România

VIDEO | Rochiile primei doamne și secretele lor …pastelate. Cu ce ținută l-a impresionat Carmen Iohannis pe Donald Trump?

Ghid de cumpărături pentru Black Friday 2017. Ce trebuie să faci ca să nu iei țeapă în cel mai mare eveniment de shopping al anului

Urmărește-ne pe Google News