Vlad Stănescu are un zâmbet molipsitor. Nu este de mirare că toți cei care vin la firma lui să se scaneze zâmbesc frumos la poză. N-ai cum altfel. Vlad lucrează în IT și într-o seară, când stătea de vorbă cu vărul și unchiul lui, le-a venit o idee. Cum ar fi dacă pasiunea lor pentru printare 3D ar putea deveni o amintire dragă în biblioteca sau pe biroul unor oameni? Și au găsit repede răspunsul: să facă statuete după chipul și asemănarea celor care le cer, adică un fel de bibelouri personalizate.


”Și noi, fiind pasionați de 3D printing, ne-am gândit cum am putea să facem un lucru care să fie pe înțelesul tuturor, să fie un business de 3D printing de larg consum. Mergând la diverse târguri de specialitate, am descoperit scanerele specifice pentru scanarea persoanelor și, ulterior, printarea lor cu un printer 3D special într-o miniatură, ceva de genul acesta”, explică Vlad.

Companiile pot face angajaților statui 3D

Până acum au venit să își facă statuetă familii cu copii sau cu căței, viitori miri, iubiți sau companiile pentru parteneri de afaceri sau chiar pentru cei mai merituoși angajați. Prețurile pornesc de la 100 de euro, dar se ia în calcul și dimensiunea statuii. „Poate să meargă până la o mie de euro cea de 35 de centimetri. Noi îi spunem selfie-uri 3D de 1.000 de euro”, spune antreprenorul.

Au planuri să se extindă. Și dacă e prea departe visul de a schimba peștele de pe televizorul românilor cu o statuetă 3D cu stăpânul casei, vor merge către companii. „Vrem să intrăm într-un centru comercial și suntem în discuții cu mai multe centre comerciale pentru a face acest lucru, vrem să intrăm mai puternic pe nișa companiilor. Momentan discutăm cu mai multe companii, am și lucrat cu câteva care au făcut ori pentru clienți, ori pentru parteneri, sau chiar pentru angajații mai merituoși, angajați performanți ai firmei”, mai spune Vlad.

Scanarea durează trei secunde

Și facem un test. „Scanerul 3D este compus din 7 stâlpi care formează un cerc cu diametrul de 3 metri, în fiecare stâlp sunt camere foto și proiectoare.  Scanarea este foarte scurtă, trei secunde maximum în care să stai nemișcat, ceea ce ne permite să scanăm și copii, și cățeluși, și pisicuțe, practic, orice subiect”, spune Vlad. Trei secunde, un bliț puternic și apoi așteptăm statueta, care va fi gata cam în două săptămâni, având în vedere comenzile pe care le au băieții.

„Noi suntem pe piață de 2 luni de zile, practic avem cam o sută de cereri în fiecare zi. Bineînțeles, din acestea nu se concretizează toate, dar sunt foarte mulți oameni care doresc să își facă statuete”, explică Vlad Stănescu.

În țara în care există primari ce își fac statui în centrul orașului, antreprenorii care îți fac statuetă 3D nu au primit încă nicio cerere ciudată. Oamenii vor doar o amintire. Statuile cerute până acum au doar 12-14 centimetri, dar le pot face și de 35 de centimetri.

Românii sunt buni la a gândi afaceri inedite și nu toate centrate pe lucruri pozitive. Un român vrea să facă bani din răutăți, are un site cu farse pentru șefi enervanți. 


Citește și: 

Are doctorat în inginerie și vinde clătite la metrou

VIDEO. Profesorul Băraru face din elevi campioni la NASA. Au ajuns la Harvard și Cambridge

 
 

Urmărește-ne pe Google News