„El este încă în viață. Filmați acești tâlhari. Uite, el este încă în viață. Gâfâie!”, spune un bărbat, în timp ce un soldat rus cu o haină trasă peste cap, aparent rănit, este văzut încă mișcându-se. Un alt soldat îl împușcă pe bărbat de două ori. Acesta continuă să se miște, soldatul îl împușcă din nou și se oprește.
Cel puțin alți trei soldați aparent ruși, inclusiv unul cu o rană evidentă la cap și care are mâinile legate la spate, pot fi văzuți morți lângă victimă. Toți poartă uniforme de camuflaj, iar trei au benzi albe de braț, purtate în mod obișnuit de trupele ruse. Echipamente militare sunt împrăștiate în jurul lor și există pete de sânge lângă capul fiecărui bărbat.
Soldații stau întinși pe drum, la câțiva metri de un BMD-2, un vehicul de luptă de infanterie, folosit de unitățile aeropurtate ruse. Se pare că unora le-au fost scoase jachetele, pantofii sau căștile. Mai în sus, pe drum, se văd și alte vehicule distruse.
Videoclipul a fost filmat pe un drum chiar la nord de satul Dmitrivka, la aproximativ 15 km sud-vest de Bucha, unde descoperirea a sute de cadavre în ultimele zile a generat acuzații că trupele ruse au ucis civilii în timp ce se retrăgeau.
VEZI AICI VIDEOCLIPUL VERIFICAT DE NYT
Presupușii soldați ruși morți din imagini par să fi fost victimele unei ambuscade ucrainene asupra unei coloane ruse, care a avut loc în sau în jurul datei de 30 martie, în timp ce trupele ruse se retrăgeau din orașele mici de la vest de Kiev, care au fost scena unor lupte aprige de săptămâni.
Oz Katerji, un jurnalist independent, a postat pe Twitter videoclipuri și imagini cu coloana distrusă, pe 2 aprilie, și a scris că soldații i-au spus că rușii au fost prinși în ambuscadă cu 48 de ore mai devreme.
Ministerul Apărării al Ucrainei a postat pe Twitter informații despre distrugerea convoiului rus, numind-o „lucrare precisă” a forțelor ucrainene.
„Aceștia nu sunt nici măcar oameni”, spune un soldat ucrainean în videoclipul verificat de NYT, în timp ce merge printre vehiculele distruse, adăugând că doi locotenenți ruși au fost luați prizonieri.
Soldații ucraineni sunt identificabili după steagul de pe uniforme și benzile albastre și repetă „slavă Ucrainei” de mai multe ori. Unitatea din care fac parte nu e sigură, dar în videoclip unul dintre soldați se referă la unii dintre ei drept „băieții din Belgravia”, probabil referindu-se la un complex de locuințe numit Belgravia, situat la câteva sute de metri de incident.
O agenție de presă ucraineană care a postat un videoclip cu urmările ambuscadei din 30 martie a descris-o ca fiind opera „Legiunii Georgiane”, o unitate paramilitară de voluntari georgieni care s-a format pentru a lupta în numele Ucrainei, în 2014.
Presa rusă de stat, printre care Izvestia și agenția TASS, au preluat articolul din New York Times scriind că „NYT confirmă autenticitatea videoclipului cu masacrul soldaților ucraineni asupra armatei ruse”. Asta deși nicio clipă ziaul american nu scrie că imaginile sunt confirmate, ci doar verificate, iar în text se folosește constant expresia „se pare că”.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia