Cei 500 de angajaţi ai magazinului de mobilă au cerut ca, în acest an, să primească un kilogram de carne de porc, în locul prăjiturilor tradiţionale care sunt făcute cadou înaintea Festivalului din Mijlocul Toamnei, care în acest an cade în ziua de joi 1 octombrie.
Comentariile de pe site-ul de social media Weibo arată că urmăritorii au apreciat gestul deoarece carnea de porc a devenit acum o extravaganţă.
În ultimii ani, carnea de porc a devenit un produs scump după ce răspândirea pestei porcine africane în China a decimat efectivele de porcine din cel mai mare consumator mondial şi a dus preţurile la maxime istorice. Cu toate acestea, există semne că efectivele locale de porcine încep să îşi revină.
Potrivit datelor Ministerului Comerţului, preţurile angro la carnea de porc în China au scăzut cu aproape 5% în septembrie, comparativ cu luna august, aceasta fiind cea mai mare scădere înregistrată după luna mai. Însă chiar şi aşa, rămân cu aproape 25% mai mari decât în urmă cu un an.
Zhu Zengyong, cercetător de la Academia de Ştiinţe Agricole din China, a apreciat că majorarea livrărilor ca urmare a refacerii efectivelor domestice ar putea continua să contribuie la scăderea preţurilor în trimestrul patru, chiar dacă situaţia pe piaţă va rămâne una tensionată pentru o vreme.
Pe lângă majorarea livrărilor interne, în septembrie, Guvernul chinez a majorat şi vânzările de carne de porc de la rezerva de stat, în ideea de a scădea preţurile înainte de sărbători. De exemplu, marţi, Guvernul de la Beijing a scos la vânzare 10.000 de tone de carne de porc din import, după ce în zilele de 18 şi 25 septembrie a vândut o cantitate totală de 40.000 de tone, a informat China Merchandise Reserve Management Center, entitatea care gestionează rezervele de carne porc ale statului chinez.