Un câine special antrenat poate depista virusul în 10 secunde, iar pentru pasager întreaga operațiune durează 1 minut.
„Dacă funcționează, aceasta s-ar putea dovedi o metodă eficientă de monitorizare în spitale și alte locuri”, a declarat Anna Hielm-Björkman, de la Universitatea din Helsinki, care supervizează proiectul, potrivit The Guardian.
Cum decurge procedura? După ce își ridică bagajele, pasagerii sunt rugați să meargă într-o cabină unde își tamponează gâtul cu un șervețel steril. Într-o altă cabină, recipientul care conține șervețelul este mirosit de câine, care indică prezența virusului în diverse moduri: se așază sau latră.
Dacă o persoană este suspectată de infectare cu noul coronavirus, aceasta este testată și prin metoda tradițională, adică un test PCR.
În testele preliminare, câinii – folosiți anterior pentru a detecta boli precum cancerul sau diabetul – au descoperit COVID-19 cu o acuratețe apropiată de 100%, chiar și cu câteva zile înainte să apară simptomele.
În cercetările noastre am observat că acești câini vor descoperi boala cu cinci zile înainte să apară simptomele clinice. Sunt foarte buni.
Anna Hielm-Björkman, Universitatea din Helsinki:
Oamenii de știință nu sunt încă siguri cum depistează câinii COVID-19. Un studiu realizat în Franța în luna iulie a ajuns la concluzia că transpirația oamenilor infectați are un miros diferit de cea a celor care nu au virusul, iar câinii pot face diferența.
Deși COVID-19 poate fi infecta și pisicile, precum și câinii, cei din urmă cu sunt infectați la fel de ușor și nici nu fost grav afectați. Totodată, în acest moment, nu există nicio dovadă că transmit virusul altor animale.
Cercetări similare privind modul în care câinii pot detecta COVID-19 au loc și în Australia, Franța, Germania și Marea Britanie, însă Finlanda este prima țară din Europa care derulează un astfel de proiect. Un altul similar a mai fost lansat, luna trecută, la aeroportul din Dubai.