„Este imposibil să te pregătești din timp pentru ceea ce are loc aici”, povestește Max din Brigada 125 de Apărare Teritorială. Pe fundalul imaginilor se aud bombardamentele necontenite de la Bahmut. Aici este epicentrul morții, și pentru ucraineni, și pentru ruși.
Max nu a crezut niciodată că va ajunge să lupte într-un război. El se pregătise, de fapt, pentru concediu și își făcea bagajele ca să lenevească în mările sudului.
„Pe 25 februarie 2022 trebuia să zbor de la Kiev în Turcia și de acolo la Bali, la odihnă. În loc de Bali am ajuns la Bahmut. Până a veni aici am fost 16 ani programator. Am participat la diferite conferințe internaționale în domeniul IT și la un moment dat am devenit militar”, povestește apărătorul.
O nouă ruină în inima Europei
Orașul Bahmut se transformă într-o ruină, însă sunt oameni care nu doresc să-l părăsească. Ei aduc produse alimentare și apă acasă pe jos sau cu bicicleta, în jurul lor fiind clădiri găurite de cartușe și ziduri dărâmate de rachete.
Sergentul explică și că rușii trag asupra localității din două direcții, distrugând clădirile cu lansatoarele de rachete. „Ei trag dinspre Opîtne și din zona de peste râu. Ei vor cu orice preț să ajungă aici”, arată Max.
Tactici diferite ale Rusiei: un amestec între cantitativ și calitativ
Sergentul povestește că în zona frontului sosesc tot mai mulți militari ruși bine instruiți care folosesc metode profesioniste de ofensivă. În paralel sunt trimiși împotriva apărătorilor ucraineni echipe de oameni fără veste antiglonț. Sunt două tactici diferite ale Rusiei aplicate în același timp – un amestec între cantitativ și calitativ.
„Oricum ei vor să ne surprindă cantitativ. Să fim noi inferiori numeric. Dacă suntem mai puțini și avem armament mai puțin, noi putem fi eficienți doar datorită mobilității și a camuflajului. Folosim la maximum aceste metode”, menționează apărătorul.
Dușmanii soldatului: „Frica, lenea și prostia”
Potrivit sergentului Max, dacă sunt răniți militarii de elită ai Rusiei, aceștia primesc îngrijiri medicale și sunt evacuați din zona frontului, în timp ce alți luptători prost înarmați și neechipați sunt lăsați să moară pe câmpul de luptă.
„Orașul Bahmut este zilnic bombardat și distrus, dar mai bine să se oprească totul aici decât să meargă mai departe și să ajungă în vest, la mine acasă”, menționează militarul.
Max povestește că principalii inamici ai unui militar din zona frontului, în afară de ruși, sunt „frica, lenea și prostia”, de care trebuie să uiți dacă vrei să rămâi în viață.
Civilii rămași la Bahmut se tem mai mult de incertitudine decât de război
Sergentul este uimit de decizia unor civili de a rămâne la Bahmut. „Ei se tem mai mult de incertitudinea ce va urma după ce vor pleca de aici decât de război”, povestește Max.
Un localnic argumentează că s-a născut la Bahmut și va muri aici, dacă va fi necesar. De cele mai multe ori, civilii susțin că nu au unde să plece și nimeni nu îi va ajuta cu nimic, adăugând că nu cred în programele de sprijin ale persoanelor strămutate intern anunțate de guvern.
Războiul este purtat de oameni
Imaginile din Bahmut nu se aseamănă cu luptele clasice de tranșee, aici fiind folosite toate tipurile de arme. „Sunt lupte pe mai multe paliere, dar este important să știm că războiul este purtat de oameni. Inamicii noștri sunt oameni cărora tot le este frică, își cară morții de pe front și văd zilnic astfel de situații”, susține militarul.
Potrivit sergentului, o apărare eficientă se bazează pe o comunicare permanentă dintre colegi, dar și pe o colaborare cu voluntarii. „Nu e complicat. Înțelegi cumva că tu ești aici, tu ai colegi pe care te poți baza și ai în față un inamic care trebuie înfrânt. La război nu trebuie să-și fie frică de nimic, pentru că de tine trebuie să le fie frică”, menționează Max.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 5Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina.