Un grup de psihoterapeuți oferă informații legate de consiliere psihologică pe plajă.
Când iei o pauză de la serviciu, de la viața de zi cu zi și schimbi aerul, chiar și preț de o vacanță, problemele, gândurile și rănile neînchise parcă dau năvală. Așa că nu e o idee deloc rea ca la plajă, printre micile distracții de seară și promenadele pe faleză la asfințit, să strecori și un moment de terapie psihologică. Nu asta a fost ideea de la început a cortului terapeutic, dar psihologii care s-au gândit să vină cu acest serviciu pe plajă au constatat că oamenii au mare nevoie să fie ascultați. Inițial, voiau doar să-i informeze pe oameni cu privire la beneficiile terapiei.
„În primul rând stăm de vorbă cu oamenii, le oferim informații despre psihoterapie, despre beneficiile ei. Și avem două mari idei pe care insistăm. Una e scoaterea în evidență a posibilității de a folosi psihoterapia ca metodă de dezvoltare personală și a doua este să demitizăm ideea că dacă mergi la psiholog ești nebun. Noi, când am plecat de acasă, am vrut să facem doar informare. Dar când am ajuns aici ne-am dat seama că oamenii au nevoie să îi asculte cineva în mod activ și să-i înțeleagă și s-a întâmplat să facem și asta. Am stat de vorbă cu oameni, le-am ascultat ofurile și cât am putut, fără să deschidem foarte mult rana, le-am dat puțină bucurie și puțină iubire”, povestește psihoterapeutul Alexandru Bușilă.
Teste pentru suflet
Proiectul lor pilot are deja succes. La Cortul terapeutic tot vin în drumul lor spre sau dinspre plajă tot felul de curioși.
Și la cort își pot face și niște testări care să îți arate unde te situezi și unde mai ai de lucrat cu tine. „Avem două teste care se numesc drivere și injoncțiuni. Sunt două denumiri care arată ce mesaje am primit din partea părinților sau a celor care ne-au crescut și care ne-au influențat într-o anumită măsură. Injocțiunile și driverele sunt mesajele care formează scenariul de viață.
Scenariul de viață se află prin analiză tranzacțională care ne arată ce plan despre viața noastră ne-am făcut noi în mod inconștient când eram mici, în relație cu părinții, cu mesajele pe care le-am primit de la ei, bunicii care ne-au crescut, evenimentele de viață prin care am crescut. Toate au lăsat o urmă în noi și se numește scenariu de viață”, a explicat și Roxana Drăghici, unul dintre psihoterapeuți.
Așa că, în loc de integrame, pe plajă poți să completezi câteva teste care te vor ajuta să te cunoști mai bine.
„Injoncțiunea înseamnă intersecție, ce să nu faci. Sunt 12 la număr și ne arată în ce fel noi acum ne-am construit realitatea interioară, cum ne raportăm la noi, la ceilalți. Un exemplu de mesaj este: nu fi important. Și dacă noi am primit mesajul ăsta când eram mici, convingerea pe care eu mi-am format-o este că eu sunt o persoană care nu sunt așa importantă și în viața și atunci, în relațiile cu ceilalți, o să mă comport ca atare. Fie poate o să merg cu umerii aplecați, fie o să am vocea joasă sau dacă am o idee o să o reprim pentru că eu nu sunt o persoană importantă și nu am nimic de spus”, mai spune Roxana.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, peste 2 milioane de români suferă de depresie și ar avea nevoie de un specialist. Dar sunt numeroase alte probleme emoționale care au nevoie de îndrumare. Și totuși, românii au o reticență când vine vorba de a cere ajutor specializat. Există variante pentru oricine, există chiar consiliere la distanță, dar este indicat să mergeți la un psiholog față în față. Oricum, cei de la Cortul Terapeutic vă pot îndruma mai bine. Sunt pe plaja din Vama Veche până pe 19 august.